Srakićeva Gospa od neslobode

Tportal.hr/bignlog-vitajela

16.08.2012. četvrtak

Sloboda kao nova religija ne može pomoći  nego samo odmoći čovjeku – tako je na blagdan Velike Gospe s oltara aljmaškog svetišta propovijedao Marin Srakić, đakovačko – osječki nadbiskup. Visoki crkveni velikodostojnik nije precizirao odnosi li se njegova himna neslobodi samo na pitanja riješena Crkvi odioznim Zakonom o medicinski potpognutoj oplodnji ili sloboda odmaže i kad je riječ, na primjer, o hrvatskoj državi. Jesu li nacionalne slobode, za koje je Crkva u Hrvatskoj jako izgarala, dobre, dok je sloboda čovjeka, pojedinca, suspektna?

Nije Srakić usamljen u svom pretvaranju velikog marijanskog blagdana u dan Gospe od neslobode. Svetkovina Uznesenja Marijina na nebo hrvatske je biskupe nadahnula na nevjerojatne ispade demokratske insuficijentnosti i autoritarnosti.

Uglavnom politički obojene. Povodom blagdana velike Gospe u velikom intervjuu Večernjem listu gospićko-senjski biskup Mile Bogović izrekao je čitav set zapanjujuće antidemokratskih izjava. Zbog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji obrušio se na Sabor  tvrdeći kako tamo ’88 zastupnika nemilosrdno nameću svoju volju većini našeg naroda’, posve ignorirajući činjenicu da je hrvatski parlament demokratski izabran te je kao takav najviši izraz volje naroda. Saboru je čak imputirao da takvom logikom ‘može donijeti i hitlerovske zakone’.

Bogović  ima pravo biti nezadovoljan sastavom Sabora, ali nema pravo na tako monstruozne objede i uvrede. Biskupi imaju pravo na politički intonirane poruke, ali u tim stvarima ne mogu aspirirati na poziciju vrhunskih bogomdanih arbitara. Pogotovo kad sami pokazuju nevjerojatnu neupućenost u elementarne standarde demokratskog funkcioniranja države i društva. Svojim istupima veliku su crkvenu svetkovinu pretvorili u dan Gospe od politike. Zaslugom nekih crkvenih velikodostojnika Marija na svoj blagdan nije proslavljena nego unižena. Kakva blasfemija: s Bogorodicom u boj protiv slobode i demokracije!

http://bigblog.tportal.hr/vitajela

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s