Biskup Košić odgovorio Milanoviću: Ne trebate nam dolaziti ni na Misu za Božić – u prvom redu stoje oni koji se ne znaju niti prekrižiti

Slobodna Dalmacija

Objavljeno 16.08.2012. u 11:28

Žestoko i bez dlake na jeziku

 

 

FOTO: CROPIX

 

Na svetoj misi u povodu proglašenja Marijanskog svetišta Sisačke biskupije u Kloštar Ivaniću, sisački biskup Vlado Košić žestoko je odgovorio premijeru Zoranu Milanoviću (ne izgovarajući njegovo ime), kritizirajući njegovu izjavu da je nevjernik i da neće ići na misu za Domovinu.

“Mi smo nevjernici, mi nećemo ići na Misu za Domovinu, mi ćemo ići na Misu na Božić! Što oni time poručuju? Da nas vjernike preziru i vrijeđaju. To je pokušaj nasilne ateizacije našeg hrvatskog društva, što je nedopustivo. Pa kada bi oni trebali biti na nekoj Misi ako ne kad se njihov narod – kojega oni predstavljaju, a koji je većinom vjernički – moli za Domovinu? Zar je za njih Misa na Božić odlazak na proslavu narodnih običaja?

Ako tako misle, tada ih molimo: nemojte nam dolaziti niti na Božić na Misu, jer za nas su naši blagdani otajstva vjere, a ne narodni običaji! Nikome nije uskraćen pristup u crkvu, ali je za sudjelovanje u liturgiji Crkve potrebna barem želja vjere. Stoga bi već jednom bilo najbolje prestati s tom praksom da nevjernici dolaze u prve redove na Misu, a ne znaju se ni prekrižiti.

Neka dođu u crkvu razgledavati umjetnost, ali izvan liturgije. Sila Boga ne moli, kaže naš narod. Ako se netko smatra velik, pa se ne želi pokloniti većemu, tj. Bogu, taj nema što raditi u crkvi. Samo maleni, potrebni Božjeg Milosrđa, dobrodošli su u crkvu, i grješnici koji se kaju, poput onog carinika, neka ispunjaju Dom Božji. Sve je drugo gluma i nepotrebno!”, rekao je biskup Košić.

M. Piškor

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/184360/Default.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s