Francuski biskupi tradicionalnu “molitvu za domovinu” koriste za napad na istospolne brakove

Piše: I.Kri.
10.08.2012.

Ilustracija: AFP

KATOLIČKA crkva u Francuskoj sljedećeg tjedna će obnoviti zamrlu tradiciju “molitve za domovinu” koja će biti čitana diljem crkava. U tekstu molitve su napali planove vlade da legalizira istospolne brakove, što je izazvalo žestoke kritike aktivista koji se bore za prava homoseksualaca.

Grupe su bijesno reagirale nakon što je Katolička crkva pozvala vjernike da zaštite sakrament braka od istospolnih brakova. Kontroverzan tekst “molitve za Francusku” već je poslan u crkve diljem zemlje kako bi se pročitala 15. kolovoza.

Vjernike traže da mole za vlast

Porukom se žele “mobilizirati” katolici u borbi protiv vlade socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea koja je objavila planove za legalizaciju istospolnih brakova i njihovo posvajanje djece.

Naravno, kardinal Andre Vingt-Trois je “u rukavicama” kritizirao vlast te zatražio od vjernika da mole za “novoizabrane dužnosnike” kako bi “radili za opće dobro i izdržali pritiske za ispunjenjem posebnih zahtjeva”. Te riječi su naljutile borca za prava homoseksualaca diljem države koji su optužili Crkvu za homofobiju i upletanje u politiku.

“Religiji nije mjesto u politici”

“Hollande je za te reforme koje je prihvatila i njegova vlada”, kazao je Niclas Gougain iz udruge Inter LGBT te dodao kako mogu računati na većinu u parlamentu. Dodao je da niti jedan vjernik neće moći zaustaviti uvođenje tih prijeko potrebnih izmjena. “Religiji nije mjesto u politici”, zaključio je Gougain. Godišnja “molitva za Francusku” se održavala stoljećima, ali je zamrla nakon Drugog svjetskog rata.

Utemeljio ju je u 17. stoljeću kralj Luj XIII. u dekretu u kojem je tražio da se u svim crkvama 15. kolovoza moli za dobro domovine.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/francuski-biskupi-tradicionalnu-molitvu-za-domovinu-koriste-za-napad-na-istospolne-brakove/630775.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s