Za pravoslavne sveštenike zakon ne važi

Irinej odlučio: Bolje manastir nego zatvor

Pripremile: e-Novine

Manastir je zaslužena kazna za grčkog monaha: Patrijarh Irinej, stručnjak za saobraćaj

Photo: Beta

Izvesni Dimitrios Totkas, grčki sveštenik koji radi u Nemačkoj, nedavno je izazvao strašan sudar u kojem su poginula dva državljanina Srbije. Umesto da ode u istražni zatvor i tamo čeka suđenje – jer zakon tako propisuje, pravoslavni grčki pop boraviće u jednom od niških manastira, zato što je patrijarh Irinej garantovao za njega, tvrdeći da je Totkas „duhovna i svestena osoba i čovek od poštenja“

Dimitrios, moj prijatelj: Irinej, garant grčkog poštenja u all inclusive manastiru

Photo: EPA

Kako javljaju beogradski mediji, na molbu patrijarha srpskog Irineja, Dimitrios Totkas, sveštenik iz Grčke (37), pritvoren prošle srede zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja (ubio dvoje ljudi), dobiće blažu kaznenu meru. Umesto u ćeliji Pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda, uz garanciju patrijarha i vladike niškog Jovana, Dimitrios Totkas će tokom trajanja istrage boraviti u jednom od manastira u okolini Niša. Navodno, redovno će se, dok istraga ne bude završena, odazivati pozivima suda i istražnih organa Osnovnog suda i tužilaštava u Nišu.

Dimitrios Totkas uhapšen je posle teške saobraćajne nesreće koja se dogodila na autoputu Beograd–Niš, kod Aleksinačkih rudnika kada je svojim vozilom „mercedes” u sustizanju udario u „jugo” beogradskih registracija. U nesreći je na licu mesta poginuo Gradimir Strahinjić (85) iz Beograda, a njegova supruga Aleksandra (80) preminula je istog dana u aleksinačkoj bolnici od teških povreda zadobijenih u sudaru. Totkas, koji je sveštenik Grčke pravoslavne crkve u Nemačkoj, putovao je na odmor u domovinu.

Molbu da se svešteniku iz Grčke ublaži kaznena mera pritvora, patrijarh Irinej uputio je Osnovnom sudu i Osnovnom tužilaštvu u Nišu zbog toga, kako je navedeno u pismu, što Dimitrios Totkas, kao „duhovna i sveštena osoba i čovek od poštenja“, udes sa smrtnim posledicama, smatra „svojom velikom nesrećom“. Osnovno javno tužilaštvo promptno je uslišilo molbu poglavara SPC i predložilo stražnom sudiji Osnovnog suda da se mera pritvora grčkom svešteniku ublaži, tj. da mu se dopusti da ode na kraći odmor u manastir.

Ono što jeste izvesno sadrži se u činjenici da je Irinej pismom Osnovnom sudu i Osnovnom tuzilastvu u Nisu, zatražio, mimo svih zakonskih propisa, poseban status za uhapšenog grčkog monaha, koji je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i usmrtio dva naša državljanina. U svom pismu patrijarh navodi da Dimitrios Totkas, udes sa smrtnim posledicama smatra „svojom velikom nesrećom“. Znači li to da svi ostali građani koji nisu SPC sveštenici, kad počine tesko delo protiv bezbednosti saobraćaja, nemaju grižu savesti i ne osećaju to svojom velikom nesrećom?

I, konačno. Otkud patrijarh zna da je ubica Totkas „duhovna i sveštena osoba i čovek od poštenja“, kad ga nikad nije upoznao? Ili je u pitanju profesionalna, crkvena solidarnost koja kaže da su svi monasi – duhovni gorostasi, sem kad neoprezno pretiču i ubijaju po autoputevima.

Ovakva odluka niškog pravosuđa koje bez problema ispunjava želje crkvenih vladara, dovodi u pitanje poštovanje zakona i Ustava sopstvene zemlje, jer se upravo Ustavom garantuje nezavisnost sudstva i ravnopravan položaj svih građana pred sudom. Zasto se patrijarh ne zalaže i za druge savesne građane koji izazovu neku tragediju, već samo za pripadnike “nama bratske grčke pravoslavne crkve”? Zašto da i naše, domaće ubice, pre suđenja, ne odu u manastir na mali odmor?

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/69255-pravoslavne-svetenike-zakon-vai.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s