Godišnji prihodi oko 100 miliona evra

Press online

29. 07. 2012

Ovo je najstrože čuva na tajna srpske crkve – O prihodima i rashodima SPC nikome ne polaŽe raČune, pa ni drŽavi, koja to toleriŠe i ne traŽi da bude drugaČije

Priča o kojoj se ne priča: Novinari Pressa nedelje upustili su se u ono u šta niko dosad nije – pokušaj da provere koliko Crkva godišnje zaradi novca.

Koliko prihoda se sliva u kasu Srpske pravoslavne crkve vekovima je najstrože čuvana tajna, jer o svojim finansijama crkva nikome, pa ni državi, ne polaže račune. Istraživanje Pressa nedelje pokazalo je da srpska crkva godišnje u proseku „obrne” oko 100 miliona evra.
Među retkim arhijerejima koji je obelodanio svoje poslovanje je vladika Amfilohije, koji je objavio da Mitropolija crnogorsko-primorska godišnje prihoduje između dva i 2,5 miliona evra. Međutim, predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve, za koje se i inače zna da su skloni preterivanju, optužili su SPC da zaradi 50 miliona evra samo iz manastira Ostrog i da ih „potom u džakovima prebacuje u Srbiju“.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU PRESSA NEDELJE.

Violeta Nedeljković, Slađana Vukašinović