Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Nacional.hr

23.06.2012. / 10:55

Autor: Hina

Crkveni skandal u Americi

U tom dokumentu, koji je objavila Američka biskupska konferencija, stoji da je u posljednjih deset godina ostvaren “osjetan napredak” u borbi protiv pedofilije, ali se ističe da “još puno toga treba učiniti”

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši dužnosnik u Katoličkoj crkvi u SAD-u osuđen za takav slučaj.

Mons. Lynn (61) nakon desetotjednog suđenja proglašen je krivim za ugrožavanje djece. Može biti kažnjen s tri i pol do sedam godina zatvora, navodi ministarstvo pravosuđa. Presuda će se donijeti 13. kolovoza.

Sutkinja Teresa Sarmina naložila je njegovo pritvaranje do izricanja presude, usprkos protivljenju obrane.

“Razočaran je” presudom, rekao je njegov odvjetnik Thomas Bergstrom. “Ali je i razumije, jer priznaje da su ti mladi ljudi bili žrtve agresije”.

Lynn, koji je bio zadužen za osoblje philadelphijske biskupije, optužen je da je prikrivao spolno zlostavljanje i da nije učinio ništa kako bi barem dvojicu svećenika udaljio s dužnosti na kojima su dolazili u dodir s malodobnom djecom.

Presuda o Lynnovoj krivnji dionesena je tjedan dana nakon objave izvješća u kojemu se navodi da velik broj vjernika i dalje misli da se u vrhu Katoličke crkve događaju slučajevi spolnog zlostavljanja i da ih biskupi prikrivaju.

U tom dokumentu, koji je objavila Američka biskupska konferencija, stoji da je u posljednjih deset godina ostvaren “osjetan napredak” u borbi protiv pedofilije, ali se ističe da “još puno toga treba učiniti”.

http://www.nacional.hr/clanak/131717/biskup-kriv-za-prikrivanje-pedofilije

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s