Gotti Tedeschi policiji dao dokumente o vezama mafije i Vatikanske banke?

Jutrarnji.hr

BIVŠI VATIKANSKI BANKAR U STRAHU ZA ŽIVOT

Autor: Inoslav  Bešker

08.06.2012.

Memorandum koji je Ettore Gotti Tedeschi (67), smijenjeni predsjednik ‘vatikanske banke’ IOR, namijenio papi Benediktu XVI – sada je u rukama tužilaštva u Napulju

Memorandum koji je Ettore Gotti Tedeschi (67), smijenjeni predsjednik “vatikanske banke” IOR, namijenio papi Benediktu XVI – sada je u rukama tužilaštva u Napulju i samo se čeka kada će skandalozne činjenice početi “curiti”. Figurativno rečeno, bomba je detonirana, šišti, samo se čeka eksplozija i konstatacija štete.

Osobe od povjerenja

Nije vrag toliko u memorandumu, koliko u priloženim dokumentima, među kojima je prepiska s IOR-ovim ovlaštenim ravnateljem Paolom Ciprianijem, te s kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom, koji je u Papino ime nadzirao IOR. Navodno su tu dokazi da se mafija i dalje služi IOR-om za “pranje” novca stečenoga kriminalom.

Gotti Tedeschi je zahtijevao privatnu audijenciju u Benedikta XVI, pa su ga po kratkom postupku smijenili, i tako memorandum nije dospio u Papine ruke.

U strahu da bi mogao biti ubijen, Gotti Tedeschi je, pored primjerka za Papu na ruke njegova osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina, napravio tri kopije: jednu za novinara, jednu za odvjetnika, a treću za prijatelja (njihova imena nisu obznanjena).

Pretražen stan

Pretražujući njegov stan i ured, navodno u sasvim drugom predmetu, tužioci su uzeli taj memorandum s prilozima, a presnimili su i sav sadržaj kompjutera kojima se služi Gotti Tedeschi.

U Italiji tužioci nemaju diskreciono pravo, nego moraju pokrenuti postupak ako dočuju ili doznaju za moguće kazneno djelo.

Neugodno je za Vatikan već i to što se višegodišnji suradnik Benedikta XVI (kojemu je pomogao pisati ekonomsku encikliku) boji za život zbog onoga što je doznao.

http://www.jutarnji.hr/tedeschi-policiji-dao-dokumente-o-vezama-mafije-i-vatikanske-banke-/1033615/

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s