Skandal koji trese vatikanske zidine ne jenjava: Lombardi otkrio da je Sveta Stolica izložena teškim prijetnjama

Jutarnji.hr

AFERA VATILEKAS

AFP

Autor:  Hina

06.06.2012.

VATIKANVatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i dodala da je uhićeni Papin sobar Paolo Gabriele u srijedu ponovno ispitan.

No sad već redovnom brifingu za novinare o tijeku istrage o curenju povjerljivih dokumenata, vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi je naglasio da je Sveta Stolica izložena teškim prijetnjama, odnosno ucjeni. Lombardi je govorio o anonimnom pismu “vatikanskog izvora” koje je objavila Repubblica u kojem se na ostavku pozivaju dva visoka crkvena dužnosnika, državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone i Papin osobni tajnik monsignor George Gaenswein i u suprotnom prijeti objavom dodatnih povjerljivih dokumenata.

Autor pisma je tu dvojicu optužio da su odgovorni za aferu “Vatileaks”.

Papin sobar Paolo Gabriele, koji je u srijedu drugi put ispitan u sklopu istrage, mogao bi biti osuđen na šest godina zatvora zbog navodne krađe povjerljivih dokumenata i nalazi se u pritvoru u Vatikanu.

Među dokumentima koja je Gabriele navodno ukrao nalaze se i povjerljivi spisi o načinu na koji je Katolička crkva rješavala slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, kao i optužbe o pranju novca.

Prema talijanskom tisku, sobar nije sam djelovao ili se njime manipuliralo, a objavom osjetljivih dokumenata se možda želi postići odlazak moćnog kardinala Bertonea ili nekih drugih Papinih bliskih suradnika.

Lombardi je u srijedu rekao da će nakon ove afere obnova povjerenja u Vatikan “potrajati” jer to nije nešto što se može obaviti u nekoliko dana i priznao da je skandal uzdrmao one koji žive i rade unutar vatikanskih zidina, iako “Papa svoje obaveze izvršava normalno i učinkovito”.