Skandal u Vatikanu: Ucijenili i papu Bendikta XVI.: Izbacite Bertonea ili ćemo objaviti ukradena pisma

Jutarnji.hr

PIŠE INOSLAV BEŠKER

AP

Autor: Inoslav  Bešker

04.06.2012.

Ucjenjivači su objavili dio pisama u la Repubblici. Uz mons. Bertonea, na meti je i papin osobni tajnik mons. Gaenswein

Organizatori curenja vatikanskih tajnih dokumenata prelaze u protuofenzivu nakon uhidbe Papina osobnog sobara Paola Gabrielea, postižući istodobno dva cilja: dokazuju da ih je više od jednoga i suzuju krug oko Benedikta XVI, ciljajući ne samo u kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea, nego i u Papina osobnog tajnika mons. Georga Gaensweina.

Napadnut Papin tajnik

U pismu s priloženim dokumentima, koje u dijelovima u nedjelju objavljuje rimska la Repubblica, doslovce piše: “Izbacite iz Vatikana zbiljske krivce ove sablazni, mons. Gaensweina i kard. Bertonea. Još jednom plaća uobičajeni grešni jarac. Kako li je lako optužiti majordoma Svetog Oca. Istinu treba tražiti u centralnoj vlasti. To jest, u privatnom arhivu mons. Gaensweina, osobnog tajnika Svetog Oca, odakle kontinuirano izlaze bezbrojni tajni dokumenti u korist kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea.“

Za tu tvrdnju nisu priloženi ni dokazi, ni indicije. “Dostavljač” očekuje (odnosno “dostavljači” očekuju) da čitatelji vjeruju na riječ. Umjesto toga priložili su nove dokumente za koje nije jasno jesu li “iscurili” prije ili poslije uhidbe sobara Gabrielea, a još manje je li ih iz Vatikana izvukao don Georg, koji se mnogima zamjerio, kao i svaki papinski osobni tajnik prije njega: uvijek kardinali i kurijalni šarže vjeruju (ne uvijek neutemeljeno) da je tajnik prepreka na ulazu u Papine odaje, da on ne da njima njihovu porciju utjecaja nego da nepovlasno sam utječe na poglavara Katoličke crkve, utoliko lakše ukoliko je papa stariji.

Prijetnja

“Dostavljač” je ponudio tri pisma (od stotina) za koje tvrdi da posjeduje.

Prvo je ljutito pismo kardinala Lea Raymonda Burkea, prefekta Apostolske signature (vrhovnog sudišta) i člana kongregacija za božanski kult, odnosno disciplinu sakramenata, koji se čudom čudi kako se usvaja posebna liturgija za Neokatekumenski put, a da nije prošla nijedno nadležno kurijalno tijelo, a osim toga je, tvrdi Burke, u neskladu s katoličkim naukom Benedikta XVI. Ukratko, Burke smatra da su kardinali izigrani a Papa prevaren, sve Bertoneovom krivnjom.

Druga dva pisma nose zaglavlje s grbom Svete Stolice i natpisom Vatikanski Grad, a u dnu potpis za koji se čini da je autentičan Gaensweinov – ali sadržaj je “izbijeljen”. Dakle, “dostavljač” pokazuje da ih ima, tvrdi da ih zasad ne pokazuje iz pijeteta prema Papi, ali da sadrže žalosne i zapravo sramotne epizode, te prijeti da će i njih obznaniti, ako “ustraju u tvrdoglavosti i skrivanju činjenične istine”.

To se obično zove ucjenom.

Nezapamćen skandal

Ne pamtimo takav tip javne ucjene spram Pape i njegovih najbližih suradnika odnosno pomoćnika (ne znači da ih nije bilo, ali jamačno ne preko javnog glasila u drugoj državi, u ovom slučaju susjednoj Italiji). Ne pamtimo da se od Pape javno zahtijevalo, kamoli na ovakav način, da otjera kardinala državnog tajnika i svoga osobnog tajnika.

Salezijanac Bertone ionako je već navršio 77,5 godina, što znači da mu je još u prosincu 2009. prispio rok za odricanje od službe uslijed navršene dobi. Ako ga Papa sada smijeni, ostat će dojam da je to učinio pod pritiskom, od straha. Nije, dakle, jasno kakva se sve igra igra u ovome neviđenom skandalu. On možda i ne slabi Katoličku crkvu, ali jamačno slabi njezin vrh.