Ruska crkva pomoću photoshopa s ruke patrijarha Kirila “izbrisala” sat vrijedan 30.000 eura (FOTO)

Dnevni avaz

Na izmijenjenoj fotografiji mu je zglob prekriven crnom tkaninom

Autor Redakcija | Objavljeno 05.04.2012. u 08:37

Ruska pravoslavna crkva priznala je da je sa fotografije postavljene na svojim službenim stranicama “izbrisala” skupi sat na ruci patrijarha Kirila, nakon što su blogeri otkrili prevaru.

Na spornoj fotografiji patrijarh sjedi za poliranim drvenim stolom sa ruskim ministrom pravosuđa Aleksanderom Konovalovim tokom sastanka 2009. godine. Na izmijenjenoj fotografiji mu je zglob prekriven crnom tkaninom, no odraz na stolu je otkrio skupocjeni sat i prevaru Crkve.

“Zaposlenici ureda za odnose s javnošću napravili su apsurdnu pogrešku u radu sa fotografijama iz arhive na internetskoj stranici”, pisalo je u poruci ureda za odnose s javnošću patrijarha Kirina te se dodaje da će “teška povreda etike” biti pomno istražena te će se kazniti prekršitelj, prenosi portal Index.hr.

“U Ruskoj pravoslavnoj crkvi su potpuno poludjeli”, napisao je ruski bloger koji je prvi otkrio izmijenjenu i objavio je na Facebooku, Vadim Petričenko. Jutros je na stanicama osvanula neizmijenjena slika sa skupocjenim satom. Sat patrijarha Kirila pobuđuje pozornost ruske javnost od 2009. godine kada ga je prvi puta nosio na svom putovanju u Ukrajinu. Stručnjaci su kazali da je to sat vrijedan 30 hiljada eura. Patrijarh je prošle sedmice negirao nošenje takvog sata.

Ruska pravoslavna crkva je u posljednje vrijeme na udaru javnosti nakon što je nekoliko visokih dužnosnika poduprlo strogu kaznu punk-rockericama iz benda Pussy Riot koji su u glavnoj moskovskoj katedrali svirali pjesmu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tokom posljednje decenije moć i bogatstvo Crkve je naglo poraslo zbog toga što im je ruski režim vratio dobar dio imovine konfisciranu od komunističkih vlasti. Rusi zamjeraju kleru savezništvo sa Putinom i njegovom strankom kao i “život na visokoj nozi”.

 

http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/88845-ruska-crkva-pomocu-photoshopa-izbrisala-s-ruke-patrijarha-kirila-sat-vrijedan-30-000-eura.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s