Crkva, obećanja, celibat, djevičanstvo

Agencije prenose kako je na jutrošnjoj svečanoj misi zatvaranja Svjetskog susreta obitelji na terenu zračne luke Bresso sjeverno od Milana papa Benedikt XVI  nekoliko puta pozvao političare na odgovornost za dobrobit sviju u krizi riječima da ne “obećaju stvari koje ne mogu ostvariti”.

“Osjećaj odgovornosti stranaka trebao bi porasti, ne smiju obećavati stvari koje ne mogu ostvariti. Nek’ ne skupljaju samo glasove za sebe nego nek’ budu odgovorni za dobrobit sviju. Politika je odgovornost pred Bogom i ljudima!”, uzviknuo je Benedikt XVI.

U subotu 02.lipnja je pak  svećenicima i časnim sestrama okupljenima u katedrali u Milanu rekao  da  kod onih koji život posvećuju vjerskoj vokaciji “znak pastoralne ljubavi i ujedinjenog srca je svećenički celibat i posvećeno djevičanstvo”.

Možemo li nauk i obećanja Katoličke crkve podvesti pod kršenje ljudskih prava? Po Ustavu RH nitko ne smije prisiljavati nikoga na vjersko opredjeljenje. Katolička crkva to uz obilni blagoslov države čini.

Papinim riječima: osjećaj odgovornosti Crkve trebao bi porasti, ne smiju se obećavati stvari koje ne mogu ostvariti. Pouka svećenstvu: „Nek’ ne skupljaju samo glasove za sebe nego nek’ budu odgovorni za dobrobit sviju.“  Krivouk je odgovornost pred Bogom i ljudima!  Kod onih koji život posvećuju vjerskoj vokaciji “znak pastoralne ljubavi i ujedinjenog srca“ može biti i poštivanje zakona naše države, a da za to porezni obveznici ne moraju pod prisilom plaćati (Ugovori s Vatikanom).

Pitanje papi Benediktu  XVI i svim katolicima: nije li katolički nauk obećanje nemogućeg svim ljudima od strane svećenstva   – onoga što se u realnom životu kao put  povratka Bogu na takav način ne može ostvariti. Jednako vrijedi i za celibat i tzv. „posvećeno djevičanstvo“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s