Udruga Želim miran život poručuje: Buka crkvenih zvona uništava naše zdravlje

Izvor: Index.hr

petak, 1.6.2012. 07:49 Foto: Udruga Želim miran život

“BUKA crkvenih zvona je izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke. Ne postoji nikakvo ograničenje na količinu buke koja može dopirati sa i iz crkvi te ne postoji pravna zaštita od takve buke. Ljudi su prepušteni na nemilost župnicima koji vrlo često nemaju razumijevanja za ljude koji žive u blizini crkvi. Crkvama je dopušteno zvoniti od 0 do 24 sata, 365 dana u godini. Nema nikakvog ograničenja”, poručuju iz udruge Želim miran život.

“Na pritužbu na buku crkvenih zvona uvijek se preispituje vjerska i nacionalna pripadnost osobe koja se žali. Rašireno je uvjerenje da buka crkvenih zvona ne može smetati osobama koje se izjašnjavaju kao katolici. To je potpuno pogrešno jer se zvučnim valom prenosi mehanička energija koja se u uhu transformira u podražaje koji se centralnim živčanim sustavom prenose u mozak neovisno o religijskom uvjerenju osobe”, dodaju.

“Crkve ujutro zvone kada naselja i gradovi spavaju i ostali izvori buke nisu izraženi. Ujutro se ostvaruje potpuna dominacija bukom zvona. Tokom dana glasnom učestalom zvonjavom i označavanjem vremena otkucajima zvona nadglasava se grad i njegovi zvukovi”, navode iz udruge.

“Za zdravlje su odmor tokom dana i san tokom noći od iznimne važnosti. Za organizam nije važan izvor buke koji će izazvati narušavanje kvalitete sna ili potpuni prekid sna, odnosno izazvati uznemirenje, nelagodu ili psihološku napetost”, napominju te dodaju: “Ako imate problem buke crkvenih zvona svakako se javite u udrugu Želim miran život. Zajedno možemo više”.

www.index.hr/vijesti/clanak/udruga-zelim-miran-zivot-porucuje-buka-crkvenih-zvona-unistava-nase-zdravlje/618237.aspx

Jedna misao o “Udruga Želim miran život poručuje: Buka crkvenih zvona uništava naše zdravlje

  1. Postovanje!
    Slazem se sa tekstom napisanim o buci crkvenih zvona.Odnedavno im am taj problem.Zivim u Splitu,kotar Kman i zivim 15-ak metara od crkve. Buka je nesnosna,pogotovo mi smeta ono u 7 sati,koje me uredno probudi i djeluje irititajuce na zivcani sustav.Znam da sam tesko nesto mogu promjeniti pa zato podrzajem udrugu u borbi protiv ove vrste nasilja.Zanima me kako sr mozemo zastitito od ovoga?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s