Mule s Kaptola

Novi List

Zaleđe Jasmina Klarića

blog

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Autor: Jasmin Klarić
Objavljeno: 20. travnja 2012. u 7:52

Ako Milanović bude “razuman” i državne revizore bude ostavio podalje od Svete blagajne, opet će zavladati mir i spokoj

Kurtoazni osmjesi definitivno su sišli s lica i pretvorili se tek u iskrivljeni facijalni grč. Neobjavljeni (ali ne i nenanjavljeni!) rat je krenuo i vrh Katoličke crkve počeo je s nesmiljenom topničkom vatrom tući po vrhu države, želeći vjerojatno odmah, u startu, izazvati šok i strahopoštovanje kod bombardiranih i natjerati Zorana Milanovića  da napravi baš ono za što ga se, potpuno pogrešno, u javnosti često optužuje da jedino i radi – da se zavuče pod stol u Banskim dvorima i pusti da se svijet odvija bez njegovog i prevelikog vladinog upliva. Ovakvo oblačenje crkvenih velikodostojnika u maskirne uniforme i silazak u rovove, pritom, nije viđen dosad u povijest višestranačke Hrvatske, ali situacija je takva da ne treba previše čuditi: naime, stranka koja je često figurirala kao političko krilo Crkve, ili, u najmanju ruku, bila omiljeni svjetonazorski i ini izbor klera, HDZ, u dubokoj je krizi i međusobnim previranjima i ne čini se kao da bi se u dogledno vrijeme mogla opet dočepati vlasti i krenuti uređivati Hrvatsku po svojim i kaptolskim preferencijama. Štoviše – HDZ, ulazeći sopćući u zadnjih mjesec dana svoje unutarstranačke kampanje, nije u stanju ni suvislo, a kamoli dovoljno čvrsto odigrati ulogu oporbe, ostaviviši tako crkveni vrh na vjetrometini povijesti.

Stoga, punjenje crkvenih topova sa crvenim streljivom, na kojem piše “komunisti”, “Bleiburg” i slično, nije neočekivano. Ali, da će se Kaptol javno požaliti na činjenicu da se njima zakonski prijedlozi daju na uvid u isto vrijeme kad i ostatku javnosti – malo je ipak iznenađujuće. Štoviše, radi se, valja biti direktan do kraja, o glasnom uzdahu crkvenog vrha za privilegijama kakve ima, primjerice, religijska vrhuška u Iranu – koje se u krajnjoj konzekvenci svode na to da je zakonu gotovo nemoguće donijeti bez potvrdnog klimanja glavom tamošnjih crkvenih autoriteta.

Suza s kaptolskog brega za mogućnošću veta nad zakonima koje predlaže Vlada, izmamljena je prijedlogom Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je jedan od kontroverznijih zakonskih akata iz vremena posljednjeg boravka HDZ-a na vlasti. Restriktivan Milinovićev zakon aktualna Vlada nakanila je liberalizirati i humanizirati, kako bi doista služio tome da pomogne parovima koji imaju problema s plodnošću. I pritom je napravila strašnu pogrešku – prijedlog zakona koji je ovog tjedna pušten na javnu raspravu i u redovnu saborsku proceduru (dakle, prvo čitanje, onda eventualno popravljanje, drugo čitanje, pa tek onda može na glasanje) nije prethodno dostavljen vrhu Katoličke crkve i ostalim, usput, vjerskim zajednicama, koje su se uzjogunile na dezinformaciju o tome da zakon ide u hitnu proceduru. Čak i kad odlučimo ostaviti po strani vrlo praktična pitanja poput toga kakve veze uopće ima Crkva ili, štajaznam, Bet Israel s medicinskim poteškoćama vezanim za plodnost, radi se o opasnom ataku na svjetovni politički sustav u ovoj zemlji (u slučaju maloprije spomenutih praktičnih pitanja radi se “samo” o rutinskom udaru na ljudska prava u ime svojih religijskih uvjerenja).

Jer, ako se zakoni za koje je zainteresirana moćna nevladina udruga s Kaptola istoj moraju dostavljati na prethodno mišljenje, prije nego ih ostatak javnosti može ugledati, onda je stvar jasna – Hrvatska bi u tom slučaju slobodno mogla promijeniti ime u Katolička republika Hrvatska, a trice poput demokratskih izbora i političkih stranaka bi pritom služile samo zabavi pastve – ako i toliko.

Kako je doista teško za povjerovati da vrh Katoličke crkve u ovoj zemlji, u drugom desetljeću 21. stoljeća ima baš tolike ambicije, bit će da je nešto drugo u pitanju. Jer, uz priču o jajnim stanicama i zametcima, Kaptol udara i po drugim frontovima: tako je vlast “stala uz komunistički režim” (jer više neće keširati za miting u Bleiburgu), pa se prijeti “poduzimanjem drugih koraka” (zbog “kršenja” ugovora s Vatikanom jer se vjeronauk u školama želi organizirati na početku ili kraju nastave), a u komentarima autora bliskih crkvi se inzistiranje na polaganju računa za novce koje država Crkvi isplaćuje svake godine (lijepih, iako krizno umanjenih cca. 250 milijuna kuna) naziva: “demokratskim barbarizmom”.

A budući se tajming početka križarskog pohoda na Banske dvore solidno poklapa sa objavom ideje istih o tome da Državna revizija može kontrolirati utrošak državnog novca koji ide Kaptolu (i ostalim udrugama, koje, za razliku od Crkve u tome ne vide ništa sporno), čini se da je sav taj pirotehnički šou samo kulisa jedne kvalitetne poslovne ponude: dečki, nemojte se zezati, evo što možemo napraviti ako nam dirnete u lovicu.

I ako Milanović bude “razuman” i državne revizore bude ostavio podalje od Svete blagajne, opet će zavladati mir i spokoj. A Hrvatice i Hrvati će se moći neometano posvetiti kontemplaciji i duhovnoj obnovi. Mnogo čega drugog im, u slučaju kapitulacije vojnika Zorana, ionako neće ni preostati.

http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Zalede-Jasmina-Klarica/Mule-s-Kaptola

 

Jedna misao o “Mule s Kaptola

  1. Dobar članak. Samo je mali previd i u činjenici da je državna revizija potpuno impotentna sjetimo li se da su u njenim izvještajima pobrojani ini subjekti pa i ministarstva. Revizija samo daje mišljenje a za to kod nas nitko ne mari kad je u pitanju novac poreznika. Kontrolu njihovih financija, imovine i poslovanja na ovom stupnju svijesti u RH je identično očekivanju da RH bude nuklearna sila. Ipak, neka bude jer “sva’ko klima s onim što ima”.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s