Žrtvama zlostavljanja austrijskih svećenika do sada isplaćeno osam milijuna eura odštete

Indeks.hr

Piše: I.M.
Srijeda, 18.4.2012. 08:59

Foto: Ilustracija

KOMISIJA koja istražuje seksualna i fizička zlostavljanja u austrijskoj katoličkoj crkvi objavila je utorak da je do sad žrtvama isplaćeno oko osam milijuna eura odštete. Kako prenose austrijski mediji, predsjednica komisije Waltraud Klasnic na konferenciji za medije rekla je da su do 3. travnja podnesene ukupno 1.244 prijave te su riješena 702 slučaja. “Probili smo zid šutnje”, rekla je Klasnic. Dodala je i kako se nada da će svi slučajevi biti riješeni do kraja godine. Iz fonda kojeg je osnovala austrijska katolička crkva žrtvama se ne isplaćuje samo financijska odšteta već im se plaća i psihološka terapija.


Više od 75 posto žrtava su muškarci, od čega ih je polovica zlostavljanje pretrpjela u dobi između 10 i 13 godina, dok je još 31 posto žrtava mlađe dobit. U prosjeku su zlostavljanja trajala po četiri godine, a dvije trećine slučajeva odnose se na seksualno zlostavljanje. Prema izvješću komisije, u oko 40 posto slučajeva zlostavljanje datira iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Podsjetimo, komisiju je u ožujku 2010. godine osnovao bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, nakon niza optužbi za seksualno zlostavljanje protiv svećenika.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zrtvama-zlostavljanja-austrijskih-svecenika-do-sada-isplaceno-osam-milijuna-eura-odstete/610405.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s