Svećenik priznao optužbe za pedofiliju

11.04.2012 – 15:43

Jednogodišnja zatvorska kazna

e-Novine

Photo: ateizam.net

Zagrebački svećenik Mladen Kožina, 60-godišnji župnik župe Presvetog Srca Isusova, pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom

S obzirom na to da je postignuta nagodba, presuda je postala pravomoćna, a Kožina će na odsluženje kazne biti upućen u roku od mjesec dana. Prije toga proći će dijagnostički pregled jer, prema saznanjima Jutarnjeg lista, boluje od dijabetesa.

Kožinu se teretilo da je tri godine, od početka 2007. do početka 2010., s interneta na svoje računalo skinuo 3000 snimaka dječje pornografije. Prema navodima iz kaznene prijave, svećenik nije samo pristupao serveru na kojem su bile fotografije i pregledavao ih, već ih je pohranjivao na svoje računalo koje mu je policija oduzela.

Kožina je uhićen u sklopu velike međunarodne antipedofilske akcije “Oliver” kojom su bile obuhvaćene još 24 fizičke i pravne osobe iz Hrvatske za koje se sumnjalo da su skidale ili posjedovale pedofilske sadržaje, odnosno fotografije i snimke obnažene djece i djece u eksplicitnome seksualnom ponašanju.

Policija je u sklopu akcije pretražila 30-ak domova, oduzela nekoliko desetaka računala, stotine memorijskih kartica te nekoliko tisuća CD-ova i DVD-ova.

Kožina je nakon uhićenja pušten da se brani sa slobode. Priznao je djelo i pokajao se, a uz zatvorsku kaznu sankcionirala ga je i crkva. Naime, i prije nego što je policija službeno objavila da je uhićen, zagrebačka Nadbiskupija dekretom je udaljila Kožinu s mjesta župnika u župnoj crkvi u sklopu bolnice Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu.

Činjenica da je Mladen Kožina dobio minimalnu zatvorsku kaznu ukazuje na to da je tužiteljstvo smatralo kako će se i njome postići svrha kažnjavanja. U ovom slučaju, s obzirom na to da se optuženi dogovarao s tužiteljstvom o vrsti i visini sankcije, sud je samo potvrdio navedeni sporazum optuženog s tužiteljstvom. Kako je riječ o maloljetnicima, pojedinosti postupka nisu bile dostupne javnosti.

Nagodba ujedno znači da se u sudskom postupku neće pregledavati ni ispitivati svjedoci, a ako bi se morale ispitivati i žrtve, to bi bilo dodatno traumatiziranje djece i maloljetnika koji su bili izloženi seksualnom zlostavljanju, zaključuje se u tekstu Jutarnjeg lista.

http://www.e-novine.com/region/region-hrvatska/62566-Sveenik-priznao-optube-pedofiliju.html

 

 

Jedna misao o “Svećenik priznao optužbe za pedofiliju

  1. Jadnik! Bas mi ga je zao! Mozgovni bolesnik…
    Najvaznije je sto se jadan razbolio i zamislite ima diabetes. Njegovo pokajanje sve ce rijesiti i svi grijesi ce mu biti oprosteni, kao obicno i u svakom od prijasnjih, sadasnjih i buducih slucajeva. A sto je s osobama koje ce za cijeli svoj zivot imati traumu, koja se nece nikakvim molitvama ili pokajanjima spodoba izbrisati iz njihovih umova? Tko ce za to odgovarati i da li ce pravedno biti procesuirani? Cisto sumnjam… Sramota!!!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s