Otkriveno na suđenju: Časna sestra u SAD-u dobila otkaz jer je prijavila svećenika pedofila

Indeks.hr

Piše: V.Š.
11.04.2012.

Ilustracija: Index

ČASNA sestra Joan Scary u ponedjeljak je svjedočila kako je otpuštena iz župe na jugoistoku Pennsylvanije jer je Philadelphijskoj nadbiskupiji prijavila eksplicitnu poštu jednoga svećenika, javlja Associated Press.

Rekla je da je izgubila posao ravnateljice Odjela za obrazovanje u Župi sv. Gabrijela u ruralnom gradiću Stoweu nakon što je tadašnjem kardinalu Anthonyju Bevilacquau 1995. godine prijavila da velečasni Edward DePaoli prima neprikladnu poštu koja je uključivala diskove naručene iz Danske te časopise “žalosnoga sadržaja”. Na pošti naslovljenoj na DePaolija nigdje nije bilo naznačeno da se radi o svećeniku.

DePaoli je razriješen svećeničke dužnosti 2005. i neće se pojaviti na sudu zbog ovoga slučaja. Tužitelji će ipak koristiti svjedočenja o njemu kako bi izgradili slučaj protiv monsinjora Williama Lynna koji je od 1992. do 2004 bio tajnik Philadelphijske nadbiskupije. Radi se o prvom rimokatoličkom svećeniku u SAD-u koji je optužen za ugrožavanje djece zbog toga što bi svećenike koje se sumnjičilo za zlostavljanje jednostavno preselio u drugu župu, bez upozorenja o prijavama za zlostavljanje. Njemu se sudi zajedno s velečasnim Jamesom Brennanom koji je optužen za silovanje 14-godišnjeg dječaka 1996. godine. Obojica su se izjasnili da nisu krivi.

Sestra Joan Scary rekla je da, kada je došla u župu, nije znala da je DePaoli 1986. godine bio osuđen za posjedovanje dječje pornografije te da mu je određena uvjetna kazna.

Rekla je da ju je župnik James Gormley upozorio da svoje sumnje vezane uz DePaolija zadrži za sebe ili će morati “spakirati kovčege i otići”. To se i dogodilo nakon što je poslala anonimno pismo i jedan od DePaolijevih časopisa kardinalu Bevilacquau. U svibnju 1996. otpustio ju je župnik Gormley nakon što je u Župi sv. Gabrijela provela sedam godina.

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/otkriveno-na-sudjenju-casna-sestra-u-sadu-dobila-otkaz-jer-je-prijavila-svecenika-pedofila/609251.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s