Jovanović o kritici biskupa: U najmanju ruku ne pokazuju brigu za svu djecu koja idu u školu

Rijekadanas.com

Apr 7th, 2012

Prijedlog ministra Jovanovića da se vjeronauk u školama održava prvi ili posljednji sat razljutio je biskupe. Predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić uputio je pismo premijeru Milanoviću. U svom pismu premijeru biskup Marin Srakić ističe da takva preporuka krši ugovor Hrvatske i Vatikana prema kojem vjeronauk ima jednak status kao i drugi predmeti u školama. Biskupima se ne sviđa ni to što ministar s takvim prijedlozima izlazi u medije prije konzultacije s njima. Iz Vlade su, kako neslužbeno doznajemo, poručili da će premijer Zoran Milanović reagirati na pismo, ali to neće učiniti putem medija.

Željko Jovanović

Isto očito ne vrijedi i za ministra Jovanovića koji je ipak pred našim kamerama prokomentirao kritiku biskupa. ‘To u najmanju ruku ne pokazuje brigu za svu djecu koja pohađaju školu’, rekao je SDP-ov ministar obrazovanja Željko Jovanović.
‘Svatko tko je pročitao moju preporuku, iz nje može vidjeti da ja brinem o svim učenicima, pohađali vjeronauk ili ne. Svatko tko uđe u školu, mora imati organizirano vrijeme koje provodi u školi. Tako i djeca koja ne pohađaju veronauk. 15 posto djece ne pohađa niti jedan vjeronauk i roditelji su u nekoliko navrata izrazili nezadovoljstvo što im nije kvalitetno osmišljeno to vrijeme. Dječji pravobranitelj je 2010. rekao da se to mora riješiti. Dakle, moja preporuka ide za tim kako bi djeca koja idu na veronauk na taj način imala mogućnost da ne budu prepuštena sama sebi. Dakle, mislim da bi to svi trebali podržati. Ovo pismo u najmanju ruku ne pokazuje brigu za sve koji pohađaju školu’, rekao je ministar Jovanović za Dnevnik Nove TV.