Budi pokoran

Autor: Novinar

Datum: 4.04.2012

Biskup Bulović

Pokoran moraš biti kao lešina – najvažnija je odredba borbene filozofije sadržane u Konstituciji i drugim spisima Ignjacija Lojole, španskog vojnika, pa monaha.

Dobrosav Vujović, 03.04.2012

Ignjacio Lojola, osnivač (1534.) i general Jezuitskog reda ili reda isusovaca, zadobiće veliko poverenje pape Pavla III, koji je 1540. godine doneo bulu o “borbenom upravljanju crkvom”. Zbog papske opsednutosti da vlast proširi na ceo Istok, stvarala se ideološka osnova za sukob sa šizmaticima. Rezultat takvog papskog borbenog duha su milioni mrtvih samo u dvadesetom veku na području slovenskih zemalja.

Duh papstva se vremenom uselio i u našu Crkvu i danas ga prepoznajemo kao ideološku osnovu za inkviziciju našeg vremena, čija je najnovija žrtva vladika Raško-prizrenski Artemije. U vremenu koje je pred nama, duh borbene (vojujuće) «crkve» obrušiće se ne sve one koji joj budu na putu. Jedan od utemeljivača takvog pogleda na rešavanje, godina pod tepih skrivanih problema u životu naše Crkve, je episkop bački dr. Irinej Bulović. Naravno, on nije usamljen, ali njega smo prepoznali, kao jednog od ideologa «novog srbskog crkvenog poretka». Godinama smo molili, kumili, preklinjali, pisali pisma na adrese raznih crkvenih institucija, ali odgovora nije bilo.

Pravoslavni Srbi, sledbenici Svetog Save, na inicijativu braće iz Eparhije bačke, na zajedničkom sastanku su dogovorili da koordinirano usmere svoje aktivnosti i pozovu episkopa bačkog Irineja da napusti tron Eparhije bačke. U tom smislu nas 24 pravoslavana hrišćanina i hrišćanke, svojim punim imenom i prezimenom, stavili su svoj potpis na zahtev za smenu episkopa bačkog Irineja. U našem zahtevu su obrazloženi kanonski prestupi episkopa bačkog Irineja u vremenu koje je iza nas, a koje je kulminiralo paljenjem sveća u sinagogi. Zahtev smo poslali na adresu Svetog Sinoda i na adresu episkopa bačkog. U međuvremenu je izdata knjiga «Tajna bezakonja» i film «Čuj Srbine brate», koje kroz dokumentaran i hronološki pristup govore o uzrocima odstupništva, sadašnjem stanju i šta nas očekuje u bliskoj budućnosti, kao i o glavnim protagonistima takvog stanja u Crkvi.

U filmu i knjizi se govori isključivo jezikom činjenica, bez uvreda i ataka na ličnost bilo čiju, a pogotovu na ličnost episkopa SPC-e. Izneli smo ono što smo imali na raspolaganju, složili po vremenskom kalendaru i prezentirali na tribinama. Svako je pozvan da dođe na tribinu i iskaže svoj stav po svim pitanjima. Mi smo prosto izbneli svoje gledište, koje nije isključivo i sigurno nije dogma. Podsećanja radi, da li je jeromonah Irinej 1972 godine pisao pismo episkopu Zapadno-evropskom Lavrentiju i upozoravao na ga kanonske prestupe u njegovom ekumenskom životu?. Da li je vladika bački Irinej govorio shvalospeve na dvadesetpetogodišnjici ustoličenja pape Jovana Pavla Drugog? Da li je vladika bački primio prsten i krst od pape Jovana Pavla Drugog? Da li je za vreme dekanovanja vladike Irineja, na Bogoslovskom fakultetu, izbačena Dogmatika prepodobnog Ave Justina? Da li su za vreme vladavine episkopa Irineja, u Eparhiji bačkoj, potpuno razvlašćeni i obesmišljeni Parohiski odbori, a celokupno materijalno poslovanje prešlo u ruke sveštenstva? Da li vladika bački Irinej poštuje odluke Sabora SPC-e o bogosluženju? Da li je vladika Irinej palio sveće u sinagogi? … Sablazan do sablazi, a ako nešto od iznetog nije istina, evo prilike da poštovaoci lika i dela episkopa Irineja na sledećpj tribini, koja će biti posle Vaskrsa, donesu dokaze i demantije.

U skladu sa preporukama staraca sa Svete Gore, nismo hteli nikome da pravimo teškoće i ni jedno svešteno lice nismo uključili u inicijativu za smenu vladine bačkog. Etikete i prozivke, da vladika Artemije stoji iza nas, ili neki drugi sveštenici ili jeromonasi, su obične laži i intrige. Iza svega stoje samo obični ljudi, pravoslavni Srbi, sledbenici Svetog Save.

Žao nam je svih ostrašćenih i izmanipulisanih ljudi, koji veruju da je vladika bački Irinej zaštitnik i stub srbstva severno od Save i Dunava. Samo da ih podsetim da je vladika Irinej već 23 godine na čelu Eparije bačke. Ni jedna institucija srbskog naroda, koja je imala bilo kakvo duhovno pokroviteljstvo eparhije u Novom Sadu nije uspela da zaživi i odigra neku značajnu ulogu u životu grada Novog Sada i čitave pokraine, ne samo na duhovnom, nego ni na kulturnom polju. Neka neko iznese jednu aktivnost, koju je materijalno podržala eparhija bačka, a koja se tiče dobrobiti srbskog življa u Bačkoj. Novi Sad je danas potpuno nesrbski grad, kao i Beograd. Sve se svodi na «ružičasto pravoslavlje», bez sadržaja, smisla i aktivnosti. Sveštenici su materijalno sve bogatiji, a narod sve siromašniji, materijano i duhovno.

Na dosadašnjim tribinama skupili smo još 600 potpisa pravoslavnih hrišćana, koji su podržali naš stav da je za vladiku Irineja najbolje da se povuče u neki manastir, a tron Eparhije bačke prepusti nekom drugom. Koliko će se skupiti potpisa u narednom periodu nije toliko bitno, bitno je to da ljudi polako počinju da shvataju «kud plovi ovaj brod».

A da je u SPC-u ušao duh papizma, posvetovljenja i opsednutosti zvaničnom politikom, to valjda svima jasno ukoliko to žele da vide .

http://www.novinar.de/2012/04/04/budi-pokoran.html?lang=lat

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s