Nadbiskup Srakić prijeti Vladi

Glas istre

Subota, 07.04.2012. | 08:05

PRIJETI “PODUZIMANJEM KORAKA”

Biskup Srakić traži očitivanje premijera o vjeronauku

Objavljeno: 06.04.2012 | 19:54
Zadnja izmjena: 06.04.2012 | 22:04

Odnosi Crkve i Vlade nisu idealni, a jedini zasad poznati razlog pogoršanja odnosa je organizacija nastave vjeronauka kako ju je ovoga tjedna predložio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, a prema kojoj bi vjeronauk bio prvog ili posljednjeg nastavnog sata.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakić traži očitovanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića o toj preporuci ministra Jovanovića. Srakić u pismu upućenom na Veliki petak prigovara zbog više kršenja ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, ali i zbog toga što je preporuka odaslana javnosti na Jovanovićevoj konferenciji za novinare bez ikakvih prethodnih konzultacija s HBK-om koji je sunadležan za nastavu vjeronauka.

Srakić navodi da je preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti.

HBK pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koji ne pohađaju vjeronauk, “ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima”, stoji u pismu Srakića Milanoviću.

Da odnosi Crkve i Vlade doista nisu najbolji itekako se vidi na samom kraju Srakićeva pisma. Naime, preporuka, baš kao i do sada usmeno izrečena očitovanja o vjeronauku u školi, “kao i očitovanja još nekih visoko pozicioniranih djelatnika Ministarstva, na koja nismo željeli odgovarati istim načinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti”.

Pismo je dostavljeno i resornom ministru Jovanoviću, apostolskom nunciju Mariju Robertu Cassariju, predsjedniku Biskupske komisije HBK-a za odnose s državom kardinalu Josipu Bozaniću, predsjedniku Vijeća HBK-a za katehezaciju Đuri Hraniću i predsjedniku Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

O pismu se za Novi list očitovao prozvani ministar Jovanović. Ustvrdio je da je dužnost ministra da se brine o svim učenicima. Budući da roditelji već godinama upozoravaju da su djeca u vrijeme vjeronauka po hodnicima, dao je preporuku da nitko ne bi bio oštećen. Ministar je podsjetio i da je takvu preporuku školama od ministarstva još 2010. godine tražila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

– Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj rečenici, odgovara Jovanović.

Zoran Milanović ovog je tjedna osobno zajamčio Crkvi da, dok je on premijer, neće biti izmjena ugovora s Vatikanom, ali i najavio slanje državne revizije koja bi kontrolirala kako Crkva troši novac koji dobije od države. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ, T. PONOŠ/Novi list)