Država i Crkva moraju raditi zajedno?

 
Papa Ivan Pavao ll. svojevremeno je izjavio:

“Diplomatska predstavništva važan su instrument moderne

diplomacije. Ona se ne ograničavaju samo na zaštitu bilateralnih

interesa među državama, već proširuju svoju akciju prema potrebama i

osnovnim zahtjevima međunarodne zajednice. Da se suzbiju zla i

opasnosti, Crkva i država moraju raditi zajedno.”

Vidimo da Država i Crkva rade zajedno. Crkva troši proračunska sredstva, ali ne daje izvješća o načinu trošenja sredstava. Namjena je nepoznata iako je Crkva obvezatna podnositi izvješće državi o namjenskom trošenju sredstava. Kako država ovakvo stanje tolerira, nameće se zaključak: Država i Crkva zajedno troše proračunska sredstva bez ikakve odgovornosti za ista.

Postavljamo pitanje: Kako je to moguće?

__________________________________________________

Irreverent Impiety

Written by Ajgor

7. 4. 2012. at 8:27

Pravo, pravda i rupe u zakonu

Odgovarajući na pitanja o prvih 100 dana vlade, premijer je još jednom potvrdio da se Ugovori sa Svetom Stolicom neće revidirati, barem ne za njegova mandata.

“Financiramo mi svašta pa ne vidim problem da financiramo i katoličku crkvu.”

Ustavni sud također ne može ništa učiniti iako se nama pravničkim laicima čini kako u Ugovorima ima koješta protuustavnog. Još 2004. godine Ustavni sud RH proglasio se nenadležnim za odlučivanje o ustavnosti Ugovora (NN 16/04; U-I-825/2001). I koliko god se to nekima ne sviđalo, koliko god mislili da je to glupo i nepravedno, čini se da je Ustavni sud ipak bio u pravu.
Obrazloženje iz 2004. godine je prilično šturo, no obrazloženje odbacivanja sličnog prijedloga za ocjenu ustavnosti iz 2010 je malo jasnije:

… Ustavni sud, u postupku ocjene suglasnosti zakona s Ustavom, nadležan ocjenjivati ustavnost zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora, ali ne i samih ugovora. Drugim riječima, u odnosu na zakone o potvrđivanju međunarodnih ugovora njegova je nadležnost ograničena, jer ne obuhvaća ocjenu suglasnosti s Ustavom materijalnog sadržaja samog međunarodnog ugovora koji je sastavni dio zakona.

Naime, procedura potvrđivanja Ugovora sa Svetom Stolicom (1997.) provedena je sukladno Ustavu i Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora iz 1996.
A u spomenutom zakonu navodi se da prijedlog za potvrđivanje međunarodnog ugovora sadrži:

_ ustavnu osnovu,
_ ocjenu stanja i cilj koji se donošenjem akta želi postići,
_ osnovna pitanja koja se predlažu urediti aktom,
_ ocjenu sredstava potrebnih za provođenje akta,
_ akt o potvrđivanju s obrazloženjem, uključujući tekst međunarodnog ugovora na hrvatskom jeziku i na jednom od jezika izvornika ako to nije hrvatski,
_ obrazloženje ako se predlaže donošenje akta po hitnom postupku,
_ mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske,
_ mišljenje Ministarstva financija,
_ mišljenje Ministarstva pravosuđa,
_ druga mišljenja prema ocjeni predlagatelja.

Postupak za potvrđivanje međunarodnog ugovora pokreće Vlada Republike Hrvatske na poticaj Ministarstva vanjskih poslova.

U istom zakonu (čl.7) kao uvjet za pokretanje postupka sklapanja međunarodnog ugovora navedena je također ustavna osnova.

Tko je utvrđivao ustavnu osnovu? Pretpostavljam da je to bio posao odgovarajućeg saborskog odbora. Naime, da je takvu ocjenu donio Ustavni sud, u spomenutim rješenima bi se na nju i referirao.
Kako se radi o 1997. godini, kada je Tuđmanovo originalno poimanje demokracije bilo u punom zamahu, jasno je da saborski odbor i nije mogao drugačije odlučiti. I kada je redaljka pozitivnih mišljenja svih gore navedenih koji su bili pod izravnim Tuđmanovim utjecajem završena, Sabor je na ustavan način potvrdio ugovore. I tu priča s formalno pravne strane završava.

Sve je to na kraju rezultiralo apsurdnom sitaucijom: iako je sa stajališta zdravog razuma ustavnost Ugovora upitna, s pravne strane sve je čisto. No to i nije tako strašno ako se sjetimo da su svojevremeno ljudi bili “po zakonu” deportirani u Jasenovac.

Zakon o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i dalje je isti kao i u vrijeme sklapanja ovih spornih ugovora (NN 28/96) što znači da se ovisno o sastavu Sabora opet može dogoditi slična zakonita budalaština. Stoga mislim da bi rupu u tom zakonu trebalo zakrpati odredbom da prije potvrđivanja međunarodnih ugovora Sabor treba tražiti obvezujuće mišljenje Ustavnog suda.
Iako je Ustavni sud do sada u mnogočemu pokazao da nije imun na politizaciju, ovo bi ipak bilo bolje nego da odlučuju oni koji su po definiciji politizirani.

Kako nas ne bi baš potpuno oneraspoložio, premijer je ponudio utješnu nagradu: državna revizija ima obvezu “češljanja” svih korisnika državnog proračuna pa se to mora odnositi i na Crkvu. Za primjer je spomenuo SDP kojemu revizija svake godine češlja financije.

Postoji, međutim, jedna bitna razlika između RKC i drugih korisnika proračunskih sredstava. Sve političke stranke osim urednog vođenja financijskog knjigovodstva prema propisma za neprofitne udruge, moraju novac trošiti namjenski.
Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka nije dopušteno trošenje mimo ciljeva određenih programom i statutom stranke.
Kada su u pitanju civilne udruge, one dobivaju sredstva za određene projekte i ne smiju ih trošiti u druge svrhe.

Gdje je tu RKC? Ne postoji zakon o financiranju vjerskih zajednica. Ne postoji program ili statut rimokatoličke crkve… barem ne onaj koji bi za ovu svrhu bio upotrebljiv . Ne postoje projekti na temelju kojih Crkva dobiva sredstva iz proračuna. (Postoje projekti nekih udruga koje djeluju u okrilju katoličke crkve i koje za svoje projekte dobivaju dodatna sredstva.) U Ugovorima nije propisano kako Crkva mora trošiti proračunska sredstva – definirani su samo kriteriji za određivanje iznosa. Što dakle može provjeravati državna revizija? Samo knjigovodstvo! To znači da skromni Božji službenici ako požele mogu fasade oblagati i dijamantima, važno je samo da je sve uredno proknjiženo i plaćen porez!

No dobro, i to je nešto. Kritički raspoložena javnost moći će se ponovo uvjeriti u ono što već godinama tvrdi – pozivanje na brojnost vjernika samo je paravan za zadovoljenje potreba nezasitnog klera. A vjernici su uglavnom ionako cijepljeni od kritičkog stava prema Crkvi i pastirima. To pokazuje nedavni slučaj svećenika Mikića koji je obnovio stari običaj prodaje indulgencija čemu su se njegovi nadređeni vrlo mlako usprotivili i to tek kada je stvar pukla u javnosti. Ni to nije bilo dovoljno da stado konačno progleda i vidi s kim ima posla pa se rasprava svela na duljinu ostriženog runa (ne smije biti za krizmu 200 kn već je “službena” cijena 80 kn), ali pravo duhovnih pastira na striženje nije dovedeno u pitanje.

Pa tko voli, nek izvoli.

http://impious.wordpress.com/

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s