Poruka Crkvi’Nećete nekažnjeno zlostavljati našu djecu’

Danas.net.hr

U katoličkoj džamahiriji K+rvatskoj, gdje je zlostavljanje naše djece ‘interni problem’ Crkve i ‘incident’ koji ne zaslužuje niti komentar Vlade, ne preostaje nam drugo nego pokušati upozoriti što se događa iza zidova palača izgrađenih na našoj ‘krvi i znoju’, objašnjavaju iz Građanske akcije.

Crkveni vrh i svećenike jutros je mogla neugodno iznenaditi poruka koju su im članovi Građanske akcije ostavili nalijepljenu na vratima crkava u Slavonskom Brodu i Zagrebu. Poruka crkvenjacima zapravo je prometni znak zabrane na kojem su iscrtani likovi djevojčice i dječaka koje “ganja” svećenik.

“Ne dozvoljavamo vam da nekažnjeno zlostavljate našu djecu!”, jasno i glasno time su poručili članovi Građanske akcije potaknuti vjerojatno nedavno otkrivenim navodnim slučajevima pedofilije u Bibinju zbog kojih je pod istragom don Nedjeljko Ivanov.

Katolička džamahirija

Aktivisti su se posebno osvrnuli na činjenicu da nitko iz Vlade spomenute slučajeve pedofilije, kojih je navodno više od stotinu, nije niti prokomentirao, a kamoli osudio činjenicu da svećenici nisu osjetili obavezu da policiji prijave sumnje na istu, nego su tek pritisnuti medijima sve prijavili Kongregaciji za nauk vjere.

“U katoličkoj džamahiriji K+rvatskoj, gdje je zlostavljanje naše djece ‘interni problem’ Crkve i ‘incident’ koji ne zaslužuje čak niti komentar Vlade, a kamoli da se ista ponaša odgovorno ili čak izrazi empatiju sa žrtvama i njihovim roditeljima, ne preostaje nam ništa drugo nego se samoorganizirati i pokušati upozoriti što se događa iza masivnih drvenih vrata i debelih zidova palača koje su izgrađene na našoj ‘krvi i znoju'”, objašnjavaju iz Građanske akcije dodajući kako ovim žele pokazati da Crkva nije iznad naroda, ako je već iznad zakona, i da neće dobiti amnestiju od strane naroda, ako istu već dobiva od Vlade.

‘Nećemo prihvatiti kukavičluk Vlade’

“Došli smo pokazati kako još postoje hrabri i odlučni, spremni ne prihvatiti kukavičluk Vlade, nego jasno i glasno poručiti: ‘Ne dozvoljavamo vam da nekažnjeno zlostavljate našu djecu!'”, zaključuju iz Građanske akcije.

Njihove poruke crkvenoj vrhuški i svećenicima osvanule su po crkvama i župnim uredima u Slavonskom Brodu te čitavom Zagrebu – u Šestinama, u Palmotićevoj, na katedrali, na Kaptolu, u staroj Vlaškoj, u Zvonimirovoj, Bukovačkoj, na Jordanovcu, u Voćarskoj.

Jelena Šimac
04.04.2012.