Odgovor don Petru:Laže! Uzeo je novac, ne vraća ga, a ništa od krizme!

Danas.hr

‘Nemam ja što skrivati, neka se javi kome sam išta od tih kazni naplatio’, kaže don Petar Mikić. ‘Ja mogu reći na to da laže’, kaže pak njegova župljanka čijem je djetetu naplatio ukupno 450 kuna i odbio je krizmati.

Povodom dva članka podrške objavljena u Slobodnoj Dalmaciji vezano za don Petra Mikića iz Ploča, javilo nam se ponovno nekoliko njegovih župljana.

Naime, u oba članka se poriče da je don Petar Mikić ikada ikome naplatio kaznu s cjenika koji je objavio za krizmanike.

U jednom članku obranio ga je Tihomir Tolj, predsjednike Udruge navijača RK Dalmatinka “Crljeni”, koji je počasnom članu navijačke grupe uručio navijački šal i zahvalnicu. Tolj je kazao i kako mu kćer, iako je često izbivala s mise i vjeronauka jer se bavi sportom, nikad nije kažnjena zbog izostanaka.

U drugom je pak pred novinarima upitao djecu je li im ikad išta naplatio, na što su ona uglas viknula: “Ne!”

“Nemam ja što skrivati, neka se javi kome sam išta od tih kazni naplatio!”, kaže također Mikić.

Saldo: 450 kuna

E pa, javila nam se opet jedna župljanka.

“Ja mogu reći na to da laže, jer je mom djetetu naplatio 250 kuna prošle godine. Nije redovito bila na vjeronauku. Naplatio joj je 10 kuna pitanja, zato što ima mobitel i kad je nosila potvrdu od djevojke koja će joj biti kuma morala je donijeti dar crkvi koji traži isključivo don Petar Mikić – 200 kuna. Znači, ukupno 450 kuna”, navodi župljanka.

Podsjetimo, iznosi su to koji premašuju službeni cjenik Splitsko-makarske nadbiskupije, prema kojemu krizma košta 80 kuna.

Nije jedina diskriminirana

“Nije ona jedina koja je platila prošlu godinu vjeronauka. To je platilo više od polovice krizmanika, koji se trebaju krizmati ove godine. Svi krizmanici su platili i onih 10 kuna zato što imaju mobitele, a koliko je tko donio za dar crkvi ne znam jer to je osobna stvar svakog pojedinca”, navodi ona.

No, kako onda objasniti izjavu Tihomira Tolja, koji je jedini od sugovornika lista otvoreno rekao da mu je dijete kršilo pravila, za razliku od drugih koji se o tome nisu izjasnili? Naša čitateljica to tumači na sljedeći način:

“Nemam toliko prigovor na taj cjenik, nego na to što taj cjenik i sva ta pravila nisu za sve jednaka.”

Osim što je njeno dijete učinilo sve što je trebalo “od plaćanja pa do pohođenja vjeronauka i nedjeljnih misa”, don Petar ne dozvoljava da se krizma.

“Nastao je problem jer njena braća ipak nisu dolazila dovoljno na vjeronauk i time nije ispunila sve uvjete kako don Petar Mikić kaže i odbija je krizmati. Ali novac u ni jednom trenutku nije vratio!”, navodi župljanka.

Don Mikićevi zakoni

Osobno poznaje djecu koji imaju braću i sestre za pričest, ali nisu nijednom bili na vjeronauku, no njima nije napravio problem, navodi ona dodajući da je riječ o diskriminaciji.

Obratila se nadležnima, no rekli su joj da brat i sestra nemaju nikakve veze s krizmom pojedinca, ali i da don Mikić ima svoje zakone protiv kojih ona, kao majka, ne može.