Tarifa za katakrizmu

Novi List

Trafika Predraga Lucića

Kolumna

Foto Sergej DRECHSLER

Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 30. ožujka 2012. u 22:48

Vezano

  • Članci

Bogović: Napadi na crkvu pokazuju da je društvo bolesno

Pukla ljubav Crkve i Države

Iako crkveni velikodostojnici znaju da je to što don Petar Mikić radi ne samo amoralno nego i protuzakonito, njima ne pada na pamet da ga zbog reketarenja vjernika, em onih maloljetnih em onih izdišućih, prijave institucijama koje se bave istragom takvih bogougodnih djela

Što svaki krizmanik mora znati? Da će onaj tko nije išao na vjeronauk u prošloj školskoj godini platiti 250 kuna kako bi se mogao krizmati, jer po propisima krizmati se može onaj koji je išao na vjeronauk u prvom i drugom razredu srednje škole. Da se pitanja za krizmu naplaćuju 10 kuna, ali samo onima koji imaju mobitele. Da se za svaki dan zakašnjenja s predajom odgovora na pitanja za krizmu, plaća kazna od 10 kuna. Da je upisnina za vjeronauk 100 kuna. Da se svaki neopravdani izostanak s vjeronauka kažnjava s 10 kuna. Da se svaki neopravdani izostanak sa svete mise kažnjava s 20 kuna. Da onaj tko u nedjelju nije bio u gradu, mora donijeti potvrdu svećenika iz onoga mjesta gdje je bio i pribivao svetoj misi. Da na velike blagdane – Božić, Cvjetnicu, Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs – treba ići u svoju crkvu i da se svaki izostanak sankcionira s 50 kuna. Da se krizmati ne može onaj čija braća i sestre idu u školu, ali ne idu na vjeronauk. Da kumovi krizmanika trebaju dati dar za crkvu.

Svašta još krizmanik treba znati, ako želi da mu sakrament svete konfirmacije bude udijeljen u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama. A krizmaniku nije zgorega zapamtiti i to da mjesnoj crkvi mora redovito donirati novac, jer bi mu u protivnom župnik pokraj samrtne postelje mogao zatražiti da namiri svoj dug ukoliko želi biti pokopan uz svećenikov blagoslov.

Neka od ovih pravila stoje izvješena u pločanskoj crkvi, a neka su – poput ovog predsmrtnog otkupa dugova – nepisana, pa tarifa ovisi o procjeni župnika don Petra Mikića. Da, onoga don Petra Mikića koji se prije nekoliko godina proslavio listom kršćanskih i hrvatskih imena što ih roditelji trebaju davati djeci uz nagradu od 1.000 kuna. Da, onoga don Petra Mikića što je u vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora svojim župljanima predstavio dr. Josipa Jurčevića kao predsjednika Republike Hrvatske.

Krizmanici trebaju znati i to da ih crkvene vlasti neće zaštititi od don Petrova reketa, jer je komentar generalnog vikara bio da je pločanski župnik naprosto takav i da se s tim treba pomiriti. Ili ga prijaviti državnom odvjetniku. Ali – kako reče generalni vikar – svećenik bi u tom slučaju mogao biti samo još gori. Iako crkveni velikodostojnici znaju da je to što don Petar Mikić radi ne samo amoralno nego i protuzakonito, njima ne pada na pamet da ga zbog reketarenja vjernika, em onih maloljetnih em onih izdišućih, prijave institucijama koje se bave istragom takvih bogougodnih djela. Ma znate već kako je to definirao zadarski nadbiskup u slučaju bibinjskoga župnika koji je spolno zlostavljao svoje vjeroučenike: »Pa nisam ja neki organ koji surađuje s Udbom! Ima valjda neka diskrecija, čovječe!«

U Ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije misle da su svoje ruke oprali priopćenjem u kojem se navodi da su krizmanici dužni platiti svega 80 kuna, a da je sve ostalo neprihvatljivo i »odudara od duha očinstva kojim bi svećenik trebao pristupati svojim vjernicima«. Pritom don Mikića nazivaju »čovjekom ponekad originalnih ideja, s dobrom nakanom u korijenu« koji griješi samo u načinu provedbe svojih zamisli. Pločanski svećenik može biti zadovoljan, jer ni sam sebi ne bi napisao pohvalniju ocjenu za sve te ucjene pomoću kojih svoje župljane učvršćuje u vjeri. Amen.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Trafika-Predraga-Lucica/Tarifa-za-katakrizmu

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s