Proteke su tri godine…a ništa se nije promijenilo!

Indeks.hr

“Katolička crkva, uz koncern Ivice Todorića, danas je u Hrvatskoj najmoćnija korporacija”

Piše:
ponedjeljak, 16.3.2009. 16:30

“KADA ideološki pogon vrha Katoličke crkve progovara protiv medijskih manipulacija, to je kao kada pedofil upozorava na opasnost od seksualnih nastranosti. Iz svoje perspektive pedofil, naime, može biti potpuno u pravu – jer mu se osobno gade sadisti, voajeri, ekshibicionisti ili ljubitelji spolnih odnosa sa životinjama – ali to ne mijenja činjenicu da on slini nad djevojčicama i dječacima mlađim od četrnaest godina. Štoviše, napad na ostale ‘devijantne skupine’ može biti idealan način da zataji svoju nekontroliranu žudnju”, napisao je bivši Feralovac Viktor Ivančić u BH Danima u svojevrsnom otvorenom pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

“Crkvenih proglasa se ne bi posramila ni socijalistička Internacionala”

Naime, Ivančić se osvrnuo na zaključke “Iustitie et pax” odnosno dokument hrvatskih biskupa koji se bavi “situacijom u medijima”, a u kojem su uglavnom odaslane salve na račun novinarstva u Hrvatskoj. Naime, biskupi su zaključili kako se u hrvatskim medijima provodi “cenzura dobra”, te da bi se, umjesto “publiciteta zla” trebalo njegovati “publicitet dobra”. Takvi dokumenti Crkve, kaže Ivančić, obično ga tjeraju da začepi nos te nastoji da ga te poruke ne okrznu.

 

“Kao laik, pritom još slabo potkovan po pitanjima vjerske poniznosti, pomislio bih da pisanje o humanitarnim akcijama katoličkog Caritasa, na primjer, smatrate ‘publicitetom dobra’, dok izvještaje o utajama poreza i nasilju nad štićenicima istog tog Caritasa držite ‘publicitetom zla’. No, to su tek usputna razmišljanja koja bi nas nepotrebno skrenula s glavne teme”, smatra Ivančić dodajući kako se ocjenama o medijima hrvatskih biskupa ne bi posramila ni socijalistička Internacionala.

Harač iz budžeta

“Profiti, vlasnici, oglašivači, tržište, kapital, korporacije i svi ti izrazi koje s prezirom gomilate u svom apelu, nastojeći se dodvoriti ojađenom puku, samo su markacije aktivnog cinizma, uostalom, jer Katolička crkva, uz koncern Ivice Todorića, danas je u Hrvatskoj najmoćnija korporacija, sa svojim bankama, prodajnim centrima i izdavačkim kućama, te vlasništvom nad zemljom i nekretninama koje se prostire na skoro desetinu državnoga tla”, zaključuje Ivančić dodajući kako uz poslovno osposobljeni kler svakoga mjeseca Crkva ubire obilan harač iz državnog budžeta, donaciju koju po sili zakona uplaćuju i ateisti i pripadnici drugih konfesija.

“Pa kada se od toga novca podižu monumentalna sakralna strašila ili uređuju biskupski vrtovi, umjesto da se grade škole i bolnice, onda je to valjda dostojan odgovor na ‘aktualnu socijalnu krizu'”, piše Ivančić obraćajući se Crkvi u Hrvata dodajući kako je Hrvatska neumjereno prepuštena crkvenome drilu, s društvenom scenom i medijima koji se svim silama trude slijediti kaptolske naputke, pa je stoga bijes Crkve u dobroj mjeri nerazumljiv.

Dizajnerski križevi među sisama

 

“Kao što znate, zagrebački tramvaj broj 4 samo je jedan dan gradom razvozio parolu “BEZ BOGA, BEZ GOSPODARA”, da bi natpis potom bio panično skinut, iako su naručitelji oglasa iz jedne civilne udruge platili uslugu za čitav mjesec. Institucionalna cenzura proradila je i bez posebne biskupske intervencije”, primjećuje Ivančić podsjećajući na nedavni slučaj ukidanja ateističkog oglasa u Zagrebu.

“Ukoliko se dizajnerski stilizirani križevi klate među golim dojkama, mogli biste to shvatiti i kao dobitnu kombinaciju, umjesto što dižete moralnu paniku, kada vam već donedavno nije smetalo da se krunicama ukrašava oružje. Ovako, grožnja nad sisama može se razumjeti tek kao žal za izgubljenim naoružanjem”, ističe Ivančić referirajući se na komentare urednika Glasa Koncila Ivan Miklenića koji je u zadnjem uvodniku pozvao vjernike da se u vrijeme korizme odreknu gledanja televizijskih programa, odakle ih zle sile bombardiraju raskalašenim sadržajima i otrovnim porukama, a ako već nešto moraju gledati, neka se zadrže na izravnim prijenosima, jer će tako “barem biti istinito informirani”.

U korizmi sam se odrekao vašeg Boga

“Kako među katolički obilježenim mnoštvom spriječiti strujanja koja nije ovjerila Katolička crkva? Kako medijsku stihiju istrgnuti iz ralja ‘tržišnog fundamentalizma’ i privesti je fundamentalnim normama “cjelovitog, istinitog i točnog informiranja” prema modelu Glasa koncila i predratnog Komunista?”, pita se Ivančić ističući kako Crkvi neće stići pomoć s neba.

“Budući da je korizma doba odricanja, prilika da se u kolektivnom ritualu odreknemo loših navika, bilo bi vam najmudrije da se za dogledno vrijeme suzdržite od popovanja. Ja sam se u korizmenom duhu, kao što vjerojatno pretpostavljate, odrekao čak i vašeg boga”, zaključio je na kraju Ivančić.

I.Ć.
Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)/Index (Arhiva)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/quotkatolicka-crkva-uz-koncern-ivice-todorica-danas-je-u-hrvatskoj-najmocnija-korporacijaquot/425618.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s