Želimir Puljić, biskup

Objavljeno u Nacionalu br. 854, 2012-03-27

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna

Želimir Puljić’Nisam ja UDBA da prijavljujem ljude’, to je argument kojim je zadarski biskup obrazložio svoju odluku da pedofilnog bibinjskog župnika ne prijavi policiji. Očekivano. Kad ne znaš što bi, okrivi komunjare. Biskup Puljić samo je napravio ono što njegovi kolege rade već godinama – i nagrabusio. Teško je naći boljeg dokaza koliko su božji zastupnici nesvjesni svijeta u kojem ga zastupaju. Pedofilija nije optužba koja se može relativizirati bacanjem blata na onoga koji ju je iznio. Bludničenje nad djecom nije zgrada od poludragog kamenja, rigidni nacionalistički komentar u Glasu Koncila ili novi bijesni automobil lokalnog župnika. Sve to vjernici su spremni tolerirati dok im Crkva pruža onu svoju osnovnu uslugu – utjehu i nadu. Ipak, kad visoki dužnosnik te Crkve žrtvama groznog nedjela službenika te iste Crkve umjesto pokore i utjehe pruži bahatu relativizaciju i bizarnu argumentaciju, pravo na ljutnju sasvim je opravdano. Crkva u Hrvatskoj nedvojbeno ima problem. Nije to ni rasipništvo, ni licemjerje, ni oholost, nego manjak vjerodostojnosti.

U ekonomiji je poznato da je dobar odnos prema kupcima ključ uspjeha u uslužnim djelatnostima. Crkva, prapovijesna uslužna protokorporacija, već odavno ne iskazuje nimalo poštovanja prema onima koji njezin proizvod ne kupuju, no slučaj Bibinje pokazuje kako ima i sve manje respekta prema svojim odanim klijentima. Svaka kompanija s takvim bi odnosom prema potrošačima propala. Zašto u Crkvi misle da se to pravilo na njih ne primjenjuje?