Država štiti pedofile zbog ugovora s Vatikanom!

Indeks.hr

Piše: R.I.
27.03.2012.

Foto: Ilustracija

NAKON što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao kako će se ukinuti odredba o ukidanju ispovjedne tajne, zanimalo nas je što o tome ima za reći dječja pravobraniteljica Mila Jelavić koja se i sama zalagala da se u Kazneni zakon uvrsti odredba o tome da i svećenici moraju prijaviti policiji ako netko tijekom ispovijedi prizna da je počinio kazneno djelo spram djeteta.

Novi Kazneni zakon s tom odredbom trebao je stupiti na snagu od 2013. godine međutim, čini se prema pisanju Večernjeg lista, kako će nova Vlada odustati od toga zbog toga što je ispovjedna tajna zajamčena ugovorima Hrvatske sa Svetom Stolicom! U Ugovoru tako stoji: “U slučaju sudske istrage o kleriku zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonikom, sudske vlasti će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti.”, kao i “Ispovjedna tajna je u svakom slučaju nepovrediva.”

Djecu treba zaštititi!

“Spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece osobito su teški oblici kaznenih djela, budući da  predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava osobito prava djeteta na zaštitu i skrb kakva mu je zajamčena Konvencijom UN o pravima djeteta i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima. Ova kaznena djela prouzročuju dugoročne fizičke, psihičke i socijalne posljedice žrtvama, a njihovo opetovano ponavljanje potkopava temeljne vrijednosti suvremenog društva koje se odnose na posebnu zaštitu djece i povjerenje u nadležne državne institucije.”, napisala je u odgovoru za Index dječja pravobraniteljica dodajući da suvremeno društvo jasno iskazuje svoj stav da djecu treba zaštititi od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Država se obvezala zaštititi dijete od svakog oblika spolnog iskorištavanja i spolnog zlostavljanja!

“Svjesni činjenice da su djeca posebno ranjivi članovi društva, naša država obvezala se osigurati im posebnu zaštitu prihvaćajući ove međunarodne dokumente i direktno ih ugrađujući u svoj pravni sustav. Članak 34. Konvencije o pravima djeteta obvezuje državu da zaštiti dijete od svakog oblika spolnog iskorištavanja i spolnog zlostavljanja, a Konvencija o  zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja od države zahtijeva poduzimanje zakonodavnih ili drugih mjera kako bi potaknula svaku osobu koja zna ili sumnja da je dijete izloženo seksualnom iskorištavanju ili zlostavljanju da to prijavi nadležnim tijelima”, navodi Mila Jelavić i pojašnjava kako Obiteljski zakon to jasno razrađuje namećući obvezu prijavljivanja svakog oblika nasilja nad djetetom.

No, trenutno važeći Kazneni zakon koji je na snazi do kraja ove godine, predviđa sankcije za građane koji ne prijave počinjenje teškog kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, no ne i za službene ili odgovorne osobe koje ne prijave kazneno djelo za koje su saznale obavljajući svoju dužnost. Odnosno, naše kazneno zakonodavstvo neće teretiti za neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela građane i službene osobe, ukoliko su one u posebnom odnosu s počiniteljem kaznenog djela (bračni ili izvanbračni odnos, posvojenje, srodstvo), odnosno  ukoliko je riječ o službenoj osobi ili odgovornoj osobi koja je počinitelju kaznenog djela odvjetnik, branitelj, javni bilježnik, liječnik, stomatolog, primalja ili drugi zdravstveni djelatnik, psiholog, djelatnik skrbništva, vjerski ispovjednik ili druga osoba u obavljanju svog zvanja.

Predložili smo da se ubojstvo i spolni delikti izuzmu iz službene tajne!

“Riječ je o doista vrlo širokom krugu osoba koje su oslobođene dužnosti prijavljivanja počinjenja kaznenog djela pa stoga tvrdimo da su ove odredbe vrlo nestimulativne za prijavljivanje te nisu u skladu s Konvencijom Vijeća Europe, kad je riječ o djelima seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djeteta. Na to smo ukazivali u više navrata prilikom izmjena kaznenog zakonodavstva, ponavljajući naš prijedlog o potrebi drugačijeg reguliranja.”, napisala nam je dječja pravobraniteljica te pojasnila kako su predložili u postupku donošenja novog Kaznenog zakona, koji će stupiti na snagu početkom sljedeće godine, da se oslobađanje od odgovornosti određenog kruga službenih ili odgovornih osoba za neprijavljivanje kaznenog djela ne odnosi na situacije kad se radi o kaznenom djelu počinjenom na štetu djeteta (ubojstvo, spolni delikti), budući da interesi djeteta moraju imati prioritet.

Ugled, status i položaj odraslih, važniji nego zaštita i dobrobit djece

“Bili smo zadovoljni kad je naš prijedlog većim dijelom prihvaćen i ugrađen u zakonski tekst. No, sadašnje reakcije, osobito najava novih izmjena Kaznenog zakona, za nas su razočaravajuće, jer se ponovno potvrđuje da je naše društvo znatno osjetljivije za interese – ugled, status, položaj – odraslih, nego za zaštitu i dobrobit djece.”, razočarana je dječja pravobraniteljica.

“Ne jednom svjedočili smo velikoj zabrinutosti da će se prijavom seksualnih zlostavljača djece “uništiti njihova karijera”, “okaljati čast”, stigmatizirati uglednog građanina ili ugroziti pravila profesionalnog ili drugog staleža, uz ignoriranje činjenice da seksualno zlostavljanje uništava dijete, tj. ostavlja teške i dalekosežne posljedice po njegov razvoj i da seksualni zlostavljači ponavljaju zlostavljanja i šire krug žrtava.”, zgrožena je Jelavić te zaključuje kako i dalje smatra da Kazneni zakon treba zadržati odredbu o obveznosti prijavljivanja kaznenih djela počinjenih nad djetetom, te da će se založiti da se osigura da se kazneni progon za ova kaznena djela može poduzeti kroz dovoljno dugi vremenski period i nakon što je dijete žrtva postalo punoljetno. “Riječ je o vrlo teškim kaznenim djelima te ih svakako treba staviti u kategoriju kaznenih djela koja ne zastarijevaju. O ovim prijedlozima obavijestit ćemo Ministarstvo pravosuđa.”, zaključuje dječja pravobraniteljica u odgovoru za Index.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/drzava-stiti-pedofile-zbog-ugovora-s-vatikanom/606578.aspx#fs+

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s