Vračarski hektari opranog novca

enovine

Ekskluzivno otkriće Večernjih novosti

Piše: Bojan Tončić

Photo: debeljaca.wordpress.com

Svi koji imaju bilo kakve veze sa nakaznom bogomoljom na Vračaru smatraju ljude kojima se obraćaju ozbiljno mentalno bolesnima: „Izabrani umetnici Rusije, Srbije i drugih zemalja, koji budu slikali mozaik, plaćaće sami svoje troškove materijala i izrade“, izgovorio je Računovođa

Boris Tadić i njegova ovlašćena lica ispisali su novu stranicu crne hronike najbezočnije, najduže i najočiglednije pljačke u Srbiji prošlonedeljnim ozvaničenjem ranije najavljenog protokola o saradnji Srbije i Rusije koji su potpisali šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Sergej Lavrov. Tako je ovaj nezavršivi državno-mantijaški stroj za pranje novca dobio još jednu građansku krštenicu, ovoga puta čak dve navodno prijateljske zemlje, odnosno njihovih bosova, spojenih u ljubavi prema novcu i najopasnijoj izmišljotini u istoriji civilizacije. Od šefa računovodstva vračarske kozanostrinske filijale Vojislava Milovanovića, titulisanog sa protoneimar („Tačno je da je deo troškova bio nepotreban. Ali, ja ću vam reći da je izgradnja hrama Hrista spasitelja u Moskvi koji je za 30 odsto manji od hrama na Vračaru koštala 550 miliona evra!“) Novosti, uprkos najavi da će ruski mozaik koji je prošle godine obećao Vladimir Putin koštati 40 miliona evra, ekskluzivno saznaju (21. mart) da „suština izrade životopisa svakog hrama nije u novcu, već u umetničkom radu i, i pre svega, njegovoj duhovnoj vrednosti“. Autor napisa Lopušina Marko dodaje da to Računovođa „upozorava“. Shvatili smo.

Ima još nešto važno u vezi sa angažmanom soboslikara, krucijalni dokaz činjenice da svi koji imaju bilo kakve veze sa predmetnom bogomoljom smatraju ljude kojima se obraćaju ozbiljno mentalno bolesnima: „Izabrani umetnici Rusije, Srbije i drugih zemalja, koji budu slikali mozaik, plaćaće sami svoje troškove materijala i izrade“, izgovorio je Računovođa. On to najbolje zna, neće mu se ponoviti nepotrebni deo troškova.

Sa pomenutim autorovim upozorenjem, koje je, doduše, na kraju ekskluzive, lakše je čitati neumoljivu faktografiju: mazanje i druge likovne tehnike će na svih 15 hektara upražnjavati 60 izvođača i 30 njihovih pomoćnika koje će izabrati Srpsko-ruska komisija koju će izabrati Zajednička srpsko-ruska radna grupa, a sve su ih izabrali građani Srbije, bez obzira na to što ih niko nikada ništa nije pitao. Ne računajući izbore na kojima su se većinski izjasnili za kontinuitet pljačke njihovih porodičnih budžeta i državne kase, započete tragičnim odobrenjem nezaboravnog Dušana Čkrebića 1984. (taj bivši predsednik Predsedništva Srbije u Politici ovih dana ukazuje na alarmantnu nestašicu čokolade za dijabetičare i plasira beleške o životu Koče Popovića, tematski je neuhvatljiv).

Photo: DigitalGlobe

Saznajemo i da je Računovođa, zajedno sa vladikom Amfilohijem, a uz blagoslov počasnog komandanta Srpske garde Pavla, biznis ugovarao sa ruskim mitropolitom nečega Kirilom koji je docnije postao i patrijarh (ruski). Kaže Milovanović da su se o umetničkim radovima u vračarskoj nakazi sve vreme dogovarali ljudi iz državnih vrhova, te da je Vladimir Putin „potvrdio patrijarhu Irineju“ nameru da ruski majstori rade na živopisu. Još jedna komisija, sinodska, sastavila je spisak od 1500 svetitelja, šta god to kome značilo, koji će se širiti na zidovima bogomolje. Tu dolazimo i do misli Računovođe vredne za objaviti u NSFM: „Likovi će biti predstavljeni sinhrono istorijskom vremenu, a teološke likove je moguće predstavljati vanvremenski sa naglaskom na njihovu svevremenost (ti likovi, izgleda, svevremni k’o pare, op. aut.). Svi napisi će biti ispisani originalnim pismom ili savremenom srpskom ćirilicom…“. Ovo nije Antonić, uprkos savremenosti prvog pisma.

Nema detalja o tome da li će umetnicima koji rade o svom trošku, kao neka vrsta nadoknade, biti ponuđena izvesna umetnička sloboda u tretiranju užasavajućih scena iz opasne knjige; uglavnom biće onaj iz štale/pećine i srpski vladari iz vremena kada nacije nisu postojale.

Radovi počinju usred predizborne kampanje, valjalo bi da Boris Tadić, najzaslužniji za njihovu realizaciju o trošku slikara, proglasi početak. Iako je reč o velikom preduzeću, on se kanda loži na mala i srednja.

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/61416-Vraarski-hektari-opranog-novca.html

 

Jedna misao o “Vračarski hektari opranog novca

  1. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an esatblished blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Cheers

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s