NE SKUPLJAJ BLAGA NA ZEMLJI: U proteklih 13 godina crkva od države dobila 5 MILIJARDI kuna

Aktual.hr

04.03.2012 / 18:08

·         Hrvatska se obvezala Katoličkoj crkvi osiguravati velika sredstva za njen društveni rad
·         Sadašnja Vlada nema namjeru dublje zadirati u ugovore s Vatikanom
·         Sve ove godine Crkva nije dala niti jedno financijsko izvješće, premda su po zakonu to obvezni učiniti

Piše: Zoran Rajković

Ovih dana rasplamsale su se polemike oko jednog od četiri ugovora, što ih je Hrvatska sklopila sa Svetom Stolicom ,a to je  onaj o gospodarskoj suradnji. Sve brojniji kritičari propituju odredbu prema kojoj se Hrvatska obvezala Katoličkoj crkvi osiguravati nemali financijski iznos kao naknadu za njen društveno vrijedan rad.

Crkvi 5 milijardi kuna

Mnoge je bez teksta ostvario podatak da se u proteklih 13 godina otkako je ugovor o gospodarskoj suradnji stupio na snagu, iz državne blagajne na račune Katoličke crkve slilo oko pet milijardi kuna, bez 245 milijuna kuna koje će sjesti na račun crkve ove godine. Ova svota nije konačna jer nisu računate donacije ministarstava i lokalnih jedinica. Na račun crkvene pravne osobe država mjesečno mora uplatiti svotu od dvije bruto plaće pomnoženu s brojem župa.

Poziv na reviziju ugovora

Prvih deset godina taj je iznos bio dodatno uvećan za 20 posto, na ime mirovina za crkvene službenike, a Hrvatska se još obvezala  da će svake godine financijski pomagati posebne crkvene projekte, a nisu izuzete ni njene lokalne vlasti koje se dužne pomoći obnovu i izgradnju crkvenih zgrada. Sav taj novac Crkvi nije potreban, ocjenjuje don Ivan Grubišić, spominjući “zgradu od oniksa”.

Umirovljeni svećenik u sukobu s crkvenim establišmentom i novopečeni saborski zastupnik poziva na reviziju ugovora. Uporište nalazi u odredbi koja kaže da se ugovor može promijeniti ako se u jednoj od zemalja potpisnica bitno promijene prilike.

“Ništa drugo ne tražim nego da se poštuje ugovor. Prilike su nove i Hrvatska više ne može davati koliko je davala do sada”, kaže don Grubišić.

Crkva nije od ovoga svijeta

Gospićki biskup Mile Bogović shvaća da ugovor nije Sveto pismo, ali prepušta inicijativu  službenom Zagrebu.

“Treba sve temeljito proučiti. Vidjeti što se to točno izmijenilo. Ako jest, odnosno ako je došlo do bitne promjene, onda bi se i moglo mijenjati. Idemo naprijed i gotovo”, kaže biskup Bogović.

Bez obzira na svekoliku štednju, Milanovićeva Vlada ne pokazuje namjeru zadiranja u ugovore s Vatikanom, a prozivke da je Crkva prerastrošna i pozivi na odricanje, biskupu previše ne smetaju.

“Crkva nije od ovoga svijeta niti kada treba pravdati kako se troši novac poreznih obveznika”, kaže biskup Bogović, prenosi Media Servis.

Posebno je zanimljiva činjenica da svih ovih godina pravne osobe iz crkve nisu nadležnim institucijama predale niti jedno financijsko izvješće, na što su po čak nekoliko važećih zakona učiniti, poput svih ostalih neprofitnih organizacija. Pođimo u miru.