Zlostavljanu djecu i njihove roditelje ne zanima “gdje pedofilija počinje”!

Indeks.hr

Piše: Hrvoje Marjanović
21.03.2012.

Foto: Ilustracija; Andrija Lučić/Cropix

U ČEMU je problem? Zašto je predstavnicima Crkve tako teško osuditi pedofiliju i to učiniti riječju, djelom i bez previše filozofija? Je li zaista tako teško reći: “Mislimo da je to neoprostiv zločin i učinit ćemo sve da pedofiliju u vlastitim redovima iskorijenimo brzo i efikasno”? Djeluje tako lako, a ne mora čak biti ni iskreno.


Fredo, slomio si mi srce… Opet!

Je li uistinu tako velik pothvat osuditi pedofiliju, prepustiti prijestupnike zakonu i na tome izgraditi temelje za buduće slučajeve? Prestanite se ponašati kao Mafija koja vlastite probleme rješava iza zatvorenih vrata jer vi svoje probleme ne rješavate. Za razliku od Michaela Corleonea, vi Alu Neriju nećete narediti da Freda odveze čamcem nasred jezera i u glavu mu ispali smrtonosni hitac. Vi svog Freda prebacujete iz čamca u čamac.

Zašto biskupi i ine crkvene figure osjećaju poriv izmotavati se i nikada ne biti do kraja jasni kada na tapetu dođe ova stara tema? U nekom će neodređenom trenutku najoštrije osuđivati pedofiliju, a u konkretnim situacijama izmišljati budalaštine i ponašati se kao da je nemoguće istovremeno surađivati s vlastima i Vatikanom.

Pedofilija? Nikad čuo

Zašto nadbiskup Puljić ne može najjednostavnije reći da je u slučaju “stvora iz Bibinja” riječ o izopačenoj kreaturi koju valja najstrože kazniti i ne nastavljati s nepotrebnim ukrašavanjem? I valjalo bi se jednom zauvijek okaniti začuđenih reakcija u stilu: “Pedofilija. Što je pedofilija? Gdje počinje? Gdje završava?”. Realno, kada vas netko sumnjiči za prikrivanje pedofilije, ovo je posljednji odgovor koji želite čuti.

Gledali ste Puljićevu facu i očekivali da će svoj monolog nastaviti još mutnije i sumnjivije: “Pedofilija? Nikad čuo. Je li to ptica? Avion? Biljka? Zgoda? Gdje počinje ta pedofilija o kojoj govorite?” Očekivali ste da će barem netko od novinara ustati i reći: “Puljiću, nadbiskup si. Ti si prva osoba koja bi trebala znati da pedofilija koja počinje u Crkvi, tamo i završava. Ne pravi se grbav i jednom u životu učini pravu stvar”.

Nitko nije kriv dok se ne preseli u drugu župu

Nevjerojatno da nikog od prisutnih nije zasmetala ta iritantna bahatost, prebacivanje krivnje i hinjenje mutavosti. Čak i da se radi o još jednom dirigiranom napadu na Crkvu, čak i da je riječ o očitom medijskom cirkusu, čak i da najiskrenije vjerujete u staru dobru “nitko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”, čak i da su optužbe neosnovane i čak ako ste uvjereni u nevinost svog kolege, ovo relativiziranje pedofilije neoprostivo je. Vi ne osuđujete pedofiliju, vi je pretvarate u filozofsko pitanje, zgodnu temu, nešto o čemu vrijedi raspraviti za okruglim stolom dok istovremeno prodajete maglu i trudite se sve prikazati kao orkestrirano potkopavanje vjere u Hrvata.

I nije da nas je to odbojno, kukavičko i neljudsko ponašanje posebno šokiralo. Vidjeli smo sve i čuli još više. Iznenadilo bi nas da se u ovakvim situacijama ponašate kao ljudi, a ne kao “papini ljudi”.

Nama je jasno

Ne, u ovakvim situacijama smeta to da jedna ovako ogavna organizacija još uvijek uspješno funkcionira unutar države, ne pokorava se njenim zakonima i nakon svega smaže snage servirati ovako bahate monologe. Ponašaju se kao da su upravo oni ti koji su u ovakvim situacijama pozvani dijeliti savjete i koriti nas zbog naše neobjašnjive sigurnosti u negativnosti pipkanja maloljetnika.

Za razliku od Vas, mi nemamo o čemu razmišljati. Nama je jasno. Nema “sivih područja”. Pedofilija nije ni naš tanjurić, a kamoli šalica čaja. Budite sigurni da zlostavljanu djecu i njihove roditelje ne zanima “gdje pedofilija počinje” i događa li se i na nekim drugim mjestima, a ne samo u Crkvi. Ako dijete nije zlostavljano u supermarketu, u parku ili smrdljivom kombiju znojnog pervertita već u uredu nekog uspaljenog popa nakon vjeronauka, tada sa sigurnošću možemo reći da je pedofilija započela na tom mjestu, a po svim zakonima, osim onima koji su smišljeni da bi određenu skupinu izdigli iznad ostalih, trebala bi završiti odlaskom monstruma u zatvore. Ne u druge župe.

Gdje što počinje, a gdje završava. Zanimljiva su to i duboka pitanja na koja će nam “nadbiskup Neo iz Matrixa” jednog dana ponuditi kvalitetan odgovor. Međutim, zašto ovakvo ponašanje još uvijek toleriramo i dalje će ostati misterija.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zlostavljanu-djecu-i-njihove-roditelje-ne-zanima-gdje-pedofilija-pocinje/605500.aspx

 

Jedna misao o “Zlostavljanu djecu i njihove roditelje ne zanima “gdje pedofilija počinje”!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s