Nadbiskup pljunuo na pravosuđe, ministarstvo bez komentara, PAPA ODLUČIO Biskup koji tuče djecu imenovan u vatikansku službu, Kaptol šuti o pedofiliji

Monitor.hr

Srijeda, 21.03.2012.

Tišina, molim

Nadbiskup pljunuo na pravosuđe, ministarstvo bez komentara

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je jučer šokirao hrvatsku javnost jednosatnom press konferencijom na kojoj je relativizirao pedofiliju u Crkvi, rasistički napadao novinare te ustvrdio kako se državni zakoni Republike Hrvatske ne odnose na Katoličku crkvu.

Nadbiskup Puljić je svojim izjavama prisilio pravne stručnjake da objašnjavaju osnove prava i pravnog sustava, odnosno činjenicu da se zakoni jednako odnose na sve, Ministarstvo pravosuđa nije našlo za shodno oglasiti se o novom crkvenom nasrtaju na Ustavom propisanu sekularnost. » T-Portal

_______________________________________________________________________________

PAPA ODLUČIO

Biskup koji tuče djecu imenovan u vatikansku službu

Datum objave:
21.03.2012 19:34

Autor: tportal.hr/Hina

Papa Benedikt XVI. je za člana Papinskog vijeća za zdravstvo imenovao mons. Waltera Mixa, bivšeg biskupa Augsburga, na jugu Njemačke, koji je 2010. morao dati ostavku zbog optužaba da je fizički kažnjavao djecu, priopćio je u srijedu tiskovni ured Svete Stolice

Ovo je imenovanje sasvim neočekivano, budući da je taj konzervativni prelat (71), poznat po svojim prenagljenim izjavama, 2010. morao otići s dužnosti nakon optužaba za nasilje nad malodobnicima i za financijske malverzacije.

Premda je jedno vrijeme bio osumnjičen i za pedofiliju, prelat je poslije na sudu oslobođen optužaba u tom smislu. No Papa ga je pozvao da se povuče u samostan na ‘vrijeme šutnje, sabranosti i molitve’, javila je vjerska agencija I. Media.

Mons. Mixa koji je na početku bio na meti kritika unutar Katoličke crkve u Njemačkoj, upozorio je da je riječ o uroti drugih biskupa koji su ga htjeli prisiliti na ostavku, ali je poslije u pismu vjernicima svoje biskupije priznao da je ‘počinio brojne greške’.

Prelat se našao u središtu polemika zbog izjave u kojoj je broj mrtvih u holokaustu usporedio s brojem pobačene djece u Njemačkoj i zbog kritike politike koju je provodila bivša ministrica obitelji Ursula von der Leyen, koju je optužio da želi svesti žene na ‘strojeve za rađanje’ zbog toga što je svojim mjerama poticala povećanje broja jaslica i brz povratak žena na posao nakon porodiljnog dopusta.

_______________________________________________________________________

T portal

GLAS KONCILA I IKA ZANJEMILI

Kaptol šuti o pedofiliji

Datum objave:
21.03.2012 16:56

Autor: D. Pilsel

Iako je zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao tiskovnu konferenciju na kojoj je, doduše, potpuno neprihvatljivo, govorio o slučaju pedofilije u svojoj nadbiskupiji, ništa se o tomu ne može pročitati na mrežnim stranicama kaptolskih medijskih kuća: Informativne katoličke agencije i Glasa Koncila

Za razliku od IKA-e i GK-a, šutnje nema na Hrvatskom katoličkom radiju koji danas u emisiji ‘Znakovi vremena’ ima za temu ‘Pedofilija u Katoličkoj crkvi i kako se nositi s posljedicama?’ Na portalu HKR-a čita se sljedeća najava: ‘Zašto se desetljećima šutjelo? Tko su žrtve ovoga zločina? Što Crkva propisuje za počinitelje i tko je nadležan za izricanje kazne?’ Govore: msgr. Mate Uzinić, predstavnik HBK na simpoziju u Vatikanu o ovoj temi, msgr. Želimir Puljić, iz čije nadbiskupije dolazi najnoviji bibinjski slučaj, i dr. Josip Šalković, profesor kanonskog prava. Emisiju uređuje i vodi Tanja Popec.

No, zato Glas Koncila nastavlja batinati koaliciju na vlasti. U komentaru ‘Novi tren politizacije’ kaže se da je on došao ‘s novom koalicijskom vlašću’. Ivan Miklenić piše tako da se ono očituje u odnosu prema Uredu za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava, ‘koji je bio zamišljen kao samostalno tijelo neovisno o politici i vladajućoj garnituri, trebao bi potpasti pod okrilje Ministarstva branitelja, a javnosti uopće nije poznato tko je tako odlučio’.

Dodaje i da se politizacija očituje ‘i u vraćanju političara u nadzorne odbore i uprave javnih poduzeća’ te i u naumu da Hrvatski sabor bira ravnatelja HRT-a, ‘što znači ponovnu promjenu zakona koji je u prošlom sazivu bio donesen konsenzusom’.

Politizacija javnoga sektora u Hrvatskoj iznimno je problematična, smatra glavni urednik katoličkog tjednika jer u hrvatskom društvu postoje velike višestruke razlike i veliki jazovi, a u pragmatičnoj politici nema konsenzusa čak ni o najvažnijim ciljevima i nacionalnim interesima hrvatske države: ‘Stoga je svaka politizacija nužno oktroiranje određenih političkih, ideoloških, pa i svjetonazorskih vrednota i obrazaca ponašanja, a što guši pluralnost, tj. slobodu i demokraciju.’

To piše novinar kojemu je strašno što mediji na to ne reagiraju. Žrtvama pedofilije u Bibinjama i ova druga šutnja također može biti strašna, pogotovo što Miklenić grlato u svom komentaru zagovara ‘istinu’.