Grubišić: Prema novim pravilima Crkve, mons. Puljić je morao prijaviti Nedjeljka Ivanova policiji!

Crkva i društvo , objavljeno u 15:57h, 20.03.2012.g

Politika Plus

20.03.2011.

NAPUTAK BENEDIKTA XVI

‘Izjavama o Udbi želi izbjeći odgovornost.’

Autor: Ivan Klarić

Policija zna što ja smijem i ne smijem prijavljivati i u ovom slučaju sam mirne savjesti, izjavio je u današnjem obraćanju novinarima Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, osvrnuvši se na slučaj dugogodišnjeg bibinjskog župnika Nedjeljka Ivanova koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje dječaka.

>> Želimir Puljić: Crkva ne podliježe državnim zakonima, a ja nisam neki organ ili institucija koji surađuje s Udbom

‘No, u vrijeme kada je Ivanov navodno počinio nedjelo, dakle prije dvadeset godina, prema pravilima Crkve a i Ugovoru s Vatikanom, to se nije moralo prijaviti policiji.’

No, umirovljeni svećenik i saborski zastupnik Ivan Grubišić kaže da prema odluci pape Benedikta XVI od veljače ove godine, svećenici, biskupi i nadbiskupi koji znaju za bilo kakve sumnjive radnje unutar Crkve, to moraju prijaviti policiji.

– Teza kako on nije netko tko surađuje s Udbom ne stoji. On ovaj slučaj nije treba niti treba prijavljivati tajnim službama nego policiji. No, čini me se da je zbog starosti slučaja, a radi se od dvadeset godina, ovo ušlo u zastaru. No, bez obzira na to, monsinjor Puljić je imao obavezu prijaviti Nedjeljka Ivanova policiji, kaže nam Grubišić.

Grubišić tvrdi da u vrijeme navodnog počinjenja nedjela svećenika Nedjeljka Ivanova Crkva, prema Ugovoru s Vatikanom, nije morala prijaviti to nedjelo.

– No, okolnosti su se promijenile i prema čvrstim naputcima Benedikta XVI takva se djela moraju prijaviti policiji, ponovno će Grubišić.

Kaže da je i ovaj slučaj dokaz kako je Ugovor Hrvatske s Vatikanom pun propusta i da ga mora mijenjati.

– On zapravo izdiže Crkvu iznad zakona ove zemlje. Dok s jedne strane građani gladuju i kao takvima im se dižu porezi, Crkva ostaje neokrznuta. Krivaca za takav odnos je više, od prethodnih Vlada pa do ove aktualne. Jednostavno, i ovaj, ali i drugi slučajevi dokaz su kako se taj Ugovor mora mijenjati, jasno će Grubišić.

Grubišića je u obračanju monsinjora Puljića posebno zasmetala izjava kako on nije ‘neki organ ili institucija koji surađuje s Udbom.’

– Tom izjavom on je pokušao izbjeći odgovornost. Da sam se ja osobno našao na mjestu monsinjora Puljića bez razmišljanja bi prijavio policiji, ali dok mu se ne dokaže krivnja stao u zaštitu osobu koju se tereti. Smatram da je Crkva jednostavno, vodeći se tom računicom kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, pretjerala, napomije Grubišić i zaključuje.

– Crkva je nažalost postala poduzeće u kojoj se sve prodaje za osam kuna. Ništa im nije sveto, na kraju će Grubišić.