Mate Šindija: Htio sam biti svećenik, a zbog don Nedjeljka sam postao narkoman i pijanac

Slobodna Dalmacija

17.03.2012. | 23:42

41-GODIŠNJI BIBINJAC, GOVORI O TRAUMAMA IZ DJETINJSTVA NAKON SUSRETA S DON NEDJELJKOM

Dobar dan. Zovem se Mate Šindija. Ja sam jedna od žrtava bivšeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova i želim javno reći kako mi je uništio život i razorio familiju. Htio sam to učiniti još davno. Nažalost, zbog obitelji nisam imao hrabrosti. Ovako nam je svoju ispovijest počeo 41-godišnji Bibinjac, koji već godinama živi u Australiji. Ni bijeg ni odlazak na drugi kraj svijeta nisu mu uspjeli zaliječiti traumu i strašno iskustvo zlostavljanja koje je proživio kao dječak i koje mu je obilježilo cijeli život.
Teret koji je godinama nosio uništio ga je. Psihički i fizički.

Mnogoj djeci traume su ostale za cijeli život  /ILUSTRACIJA SD

– Hoćete da vam kažem kako sam se nosio s tom svojom “tajnom”? Više od deset godina bio sam teški alkoholičar, ni sam ne znam koliko krvavo zarađenog novca sam potrošio na drogu. Sve samo da zaboravim. Bio je to potpuni kaos. Policija mi je oduzela dozvolu, završio sam u društvu anonimnih alkoholičara, dvije godine sam išao na psihoterapiju… eto, tako je izgledao moj život. Ili bolje reći moj pakao – kaže Šindija.

– Bila je to 1984. godina, imao sam 13 godina i nikad neću zaboraviti koliko je plavo nebo bilo tog proljetnog dana kad sam ulazio u njegovu kuću. Kad sam izišao, nebo više nije bilo plavo. Bilo je crno. To crnilo trajalo je idućih 15 godina moga života – govori Šindija o danu koji mu je promijenio život. Dječak koji se kao desetogodišnjak s obitelji vratio u Bibinje silno je htio biti svećenik. Ali već na prvim satovima vjeronauka uvjerio se u neprilično ponašanje svog župnika. Dječake je, kaže, grlio i mazio po tijelu, zavlačio im ruke ispod majice… a onda ga je pozvao u svoju kuću na razgovor.

O seksu i spolnim organima

– Sjedio je preko puta mene. Ja sam došao razgovarati o svećeničkom pozivu, ali njega to nije zanimalo. Prvo je počeo pričati o seksu i spolnim organima i onda mi rekao: “Možeš li otkopčati šlic?” Kad sam napravio što je tražio, počeo me dirati po spolovilu. Tad sam puknuo. Više nisam mogao, što je on vidio u mojim očima i maknuo ruku. Rekao mi je: “Čini mi se da si u pubertetu.” Bez riječi sam otišao iz te kuće. Od tog trenutka počinje moj mrak – priča Šindija. Užasnut i ustrašen, ubrzo odlazi natrag u Australiju, ali nije dugo izdržao. Odlučio se vratiti u Hrvatsku i sve reći roditeljima jer s takvim teretom više nije mogao živjeti.

– Otac je poludio, htio mu je odmah ići na kuću, ali majka me odgovarala da odustanem od svega jer je i “svećenik samo grešni čovjek”. Osjećao sam se kao da sam ja nešto skrivio. Tu stigmu sam ponovno odnio sa sobom nazad u Australiju i ponovno se vratio u Bibinje nakon par godina. Želja da nešto naprave, da ga kazne za ono što mi je napravio bila je jača! Ali, tamo me opet dočekao muk. Ne samo da se ništa nije poduzelo nego su me tjerali da idem na misu u crkvu. To mi je palo najteže od svega.

Ja sam njemu oprostio, naučio sam živjeti s tim, ali me boli to što mi je uništio familiju i unio razdor među nas. Time me doživotno osakatio. Vi nemate pojma kako zadnjih dana žive brojne bibinjske familije, koliki su razdori, jer su svi znali što se događa, a godinama nisu htjeli ništa poduzeti. Ja sam otišao, ali najviše mi je žao onih koji su tamo ostali. Hvala Josipu Lisici što je imao hrabrosti reći sve što se dogodilo – govori Šindija. On je danas sretno oženjen čovjek i otac dvogodišnje djevojčice. Upravo ona je, kaže, razlog što ga više ništa neće zaustaviti da kaže istinu o bibinjskom svećeniku.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Jedva pristao na vjenčanje u crkvi

Rekao sam sebi da nikad više neću u crkvu, ali 2003. sam se ženio u Sydneyu i obitelj je htjela crkveno vjenčanje. I tada sam pristao zbog njih, ali prije sam svećeniku rekao da imam tajnu koju nosim 20 godina, veli Šindija.
‘Rekao sam mu sve što sam proživio, ime župe i svećenika koji me zlostavljao. Molio sam ga da nešto pokrene. Znate što mi je on na to rekao? Da se ja samo molim, a da će on kontaktirati Vatikan. Naravno da to nije učinio’.