Katolička crkva okrenula leđa Isusu

T portal

SKANDAL U TROGIRU

Kič bez presedana: Isus okrenuo leđa crkvi

Datum objave:
18.03.2012 07:05

Autor: Leo Nikolić

Znanstvena i stručna javnost burno je reagirala na postavljanje spomenika Isusu u Trogiru jer je spomenik postavljen pred crkvu i pozicioniran tako da Isus crkvi okreće leđa, a trebao je biti smješten u niši kapele

Prošli tjedan je u Splitu u dvorani Umjetničke akademije (UMAS) održano je četvrto u nizu javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Predavač je bio povjesničar umjetnosti iz Trogira prof.dr. sc. Ivo Babić. Predavanje je održano pod naslovom ‘Surogat spomenik na cimatoriju u Trogiru’.

Riječ je o spomeniku Isusu u Trogiru. Podsjetimo da je pred zapadnim pročeljem Trogirske katedrale, na malom trgu zvanom Cimatorij, početkom studenoga prošle godine postavljen odljev kipa Krista s dva anđela. Kip se pripisuje Nikoli Firentincu ili njegovoj radionici. Odljev je postavljen na masivni stub s novom bazom i novim kapitelom. Intervencija je izazvala negodovanje građana Trogira, ali i burnu reakciju znanstvene i stručne javnosti.

Ivo Babić je, osim činjenice da je član Kulturnog vijeća Trogira, koje je negativno ocijenilo navedenu intervenciju u prostoru, najveći autoritet i poznavaoc graditeljske i kulturne baštine Trogira. U dinamičnom polusatnom izlaganju, on je sa svih aspekata secirao problem i uvjerljivim argumentima ukazao na činjenicu da je riječ o neprihvatljivom konzervatorskom, ali kulturnom skandalu.

Babić nije kritike poštedio ni sebe, ni svoje kolege povjesničare umjetnosti, a posebno oštar je bio prema konzervatorima, koji su po njegovom mišljenju, kumovali realizaciji inicijative, financirane od strane Župnog ureda katedrale sv. Lovre. On je analizom ustvrdio da je kip originalno izrađen da bi bio smješten u niši kapele, prije svega zbog oblika postamenta, obrade stražnjeg dijela skulpture i rupa koje su služile za fiksiranje u niši. Usporednom analizom, ustvrdio je da su postament i kip primjer povijesnog kiča bez presedana.

Ivo Babić

‘Ja sam osobno informirao sve relevantne institucije o ovom falsifikatu, ali sam razočaran ignoriranjem. Moja iskustva primjerice iz vremena ‘demokratskog mraka’ su na žalost bila puno pozitivnija. Kada sam o sličnim problemima informirao svojevremeno Šuvara ili Mohorovičića, odmah sam dobijao povratne informacije’ rekao je Babić. Naglasio je da je poseban problem činjenica da je Krist okrenut leđima katedrali, što je neodrživo u ikonografskom smislu.

Ivana Čapeta Rakić sa Odsjeka za konzervaciju-restauraciju, koja je inicirala i peticiju o navedenoj temi, nam je potvrdila da su primjedbe poslane na adrese tri ministarstva. ‘Mi smo informirali čak tri ministarstva, kulture, ekologije i graditeljstva i do sada nam se samo javila ministrica Holly, od drugih još ni slova’, rekla nam je Čapeta Rakić.

Na skupu je splitski konzervator Goran Nikšić branio svoju struku, ali i ustvrdio da je u pitanju opasan presedan. ‘Postavljanjem falsifikata, koji ne može proći stručnu ocjenu, se zapravo obezvređuje autentična kiparska baština u Trogiru, a zbog čega je između ostalog taj grad i zasluženo na UNESCO-voj listi’, rekao je Nikšić.

Projekt koji se počeo u konspirativnim okolnostima realizirati još početkom 2011., a što možemo dokumentirati i fotografijom, amenovao je Konzervatorski odsjek u Trogiru. Glavni trogirski konzervator Miroslav Katić nam je potvrdio da je investitor bio Župni ured katedrale sv. Lovre, a povod važna obljetnica, 900 godina od smrti nebeskog zaštitnika grada Ivan Blaženog Orsinija. On ne dvoji da je Ivo Babić u pravu kada tvrdi da je kip Isusa Krista prvotno bio predviđen za nišu u kapeli, ali dodaje da je kip kasnije izvađen van. Po njegovom mišljenju, to je uvjerljivo elaborirao akademik Igor Fisković. ‘Kip je postavljen na osnovu zapisa Ivana Lučića, u njemu se navodi da su nalazio baš na tom mjestu. Original je oštećen erozijom, kišom i vjetrom i izrada kopije od specijalne betonske smjese nije problematična, to nije ništa novo’, tvrdi Katić.

Župnik trogirske katedrale don Pavao Piplica, koji je u medijima ovaj problem neprimjereno podigao na razinu vjerskog pitanja, nam nije odgovorio na pozive. Akademik Fisković je u svom odgovoru na pitanje što misli o Babićevim optužbama, naglasio da su njegovi kritičari nekompetentni i sugerirao da čvrsto stoji iza svoje teze. ‘Spomenik je podignut po zamisli društva Radovan čiji je član raniji rektor (Babić), agitant protiv takvih čina s prešućenim nizom presedana od Dubrovnika do Hvara’, odgovorio nam je Fisković.

Isus Krist na cimatoriju stoji več četiri mjeseca i nejasno je zašto primjerice Ministarstvo kulture još nije reagiralo. Pitanje splitskih ‘vješala’ je popularan problem, no u trogirskom slučaju imamo opasan presedan na koji su ukazali svi okupljeni stručnjaci na predavanju. Isto tako, nije nevažno da je spomenik postavljen bez konsenzusa u gradu, potpuno ilegalno, bez suglasnosti gradskih institucija, pa ni samih građana. A struka je jučer rekla svoj jasan stav.