Skandal potresa Vatikan: Pokrenuta istraga o curenju inkriminirajućih dokumenata

Indeks.hr

Piše: M.L.
16.03.2012.

Foto: AFP

VATIKAN je pokrenuo iznimno rijetku istragu o curenju osjetljivih i inkriminirajućih dokumenata o navodnoj korupciji i nekorektnom upravljanju u nekim njegovim institucijama, javlja Reuters.

Istragu, koju je Vatikan danas najavio u svom službenom glasilu, provest će interno sudsko vijeće s ciljem da dođe do informacija o tome tko je dopustio curenje povjerljivih dokumenata u javnost. Papa Benedikt XVI. naredio je osnivanje posebne komisije koja bi trebala pomoći u istrazi.

“Vatileaks” uznemirio kardinale

Skandal, u javnosti poznatiji kao “Vatileaks”, obuhvaća curenje sadržaja osjetljivih i povjerljivih dokumenata u javnost, odnosno talijanske medije, koji su te sadržaje potom i objavili tijekom siječnja i veljače. Među dokumentima su se nalazila i neka osobna pisma vjernika Papi.

Pokretanje istrage najavio je nadbiskup Angelo Becciu, koji je osobe zaslužne za curenje informacija nazvao kukavicama koje su iskoristile svoje privilegirane pozicije u Vatikanu kako bi objavile dokumente koje su imale dužnost čuvati. Odbacio je medijska nagađanja kako je Curia, središnja administracija Vatikana, prepuna svećenika koje više zanima napredovanje u karijeri nego služenje Bogu.

Nadbiskup “izviždao” Vatikan
Među objavljenim dokumentima našla su se i pisma nadbiskupa Carla Marie Vigana, koji je bio premješten u Washington. U pismima je tvrdio kako je razotkrio mrežu korupcije i nepotizma unutar institucija Vatikana. Tvrdi kako je upravo zbog toga i premješten.