Narod protiv Filareta

Pravoslavna peticija

Damjan Pavlica

Photo: blic.rs

Grupa pravoslavnih vernika u Priboju pokrenula je inicijativu prikupljanja potpisa za podršku sveštenicima njihove opštine, koji su pali u nemilost mileševskog episkopa Jelenka Mićevića (alias Filareta). Za samo nekoliko dana peticiju je potpisalo 4.000 građana, a akcija će biti nastavljena. Pravoslavni vernici Priboja ne žele smenu sveštenika koji u svom kraju uživaju ugled

Omiljeni portret: Filaret u vreme narodnog saglasja

Photo: pcnen.com

Razlog za njihovu “smenu” je žalba na Filaretovo ponašanje koju su februara 2012. uputili patrijarhu Irineju sa molbom da im pomogne. Oni su naveli da Filaret „progoni i proklinje i njih i njihove porodice i malu decu”, i naplaćuje im 3.000 dinara (oko 30 eura) svaki put kada izlaze van teritorije eparhije, pa makar i kod doktora ili sahranu članova porodice. Sveštenici, prema navodima „Blica”, moraju da pišu molbu Filaretu kada izlaze iz eparhije i da na nju sa spajalicom zakače novac. Sveštenici mu se potčinjavaju iz straha od gubitka “posla” jer im on može zabraniti sveštenodejstvo. Nakon obraćanja patrijarhu, Jelenko je o sveštenicima potpuno zabranio obavljanje crkvenih obreda, a neke je smenio sa mesta veroučitelja u školama, iako su protiv toga bili su i učenici i roditelji.

Ljubinko Gačević, jedan od pokretača peticije, tvrdi da je glavni odgovorni za “progone” ovih osam sveštenika Mileševske eparhije protojerej Brane Bukvić, koji radi u saglasju sa Filaretom. Nenad Papić, jedan od prikupljača peticije, navodi da su peticiju pokrenuli sami vernici koji ne žele smenu svojih sveštenika, koje nisu ni mešali u akciju “da im ne bi napravili još gore probleme”. Vernici podsećaju da je Filaret do sada proterao već nekoliko uglednih sveštenika. Vernicima nije jasno zašto se u eparhiji progone “samo oni sveštenici koji drže zapovesti Hristove i poštuju Kanone Svete Crkve” a pod Filaretovom zaštitom stoje oni “koji gaze kanone i sablažnjavaju narod sodomskim gresima”. Prikupljači peticije napominju da peticija patrijarhu nije usmerena lično protiv vladike Filareta, niti oni žele njegovo uklanjanje iz eparhije. Oni su samo protiv njegovih kompromitujućih postupaka, kao što su držanje političkih govora u crkvi, često proklinjanje vernika i njihovo uvlačenje u strančarenje. Oni smatraju da bi bilo najbolje da se sveštenici i vladika pomire. Oni očekuju da će uskoro sakupiti 5.000 potpisa, na šta nadležni u crkvi neće moći da se ogluše.

Inače, redovan Sabor Srpske pravoslavne crkve za koji se, između ostalog, najavljuje pitanje Jelenkovog penzionisanja će biti održan 15. maja 2012. Jelenko je na vreme počeo da lobira, pa je još oktobra 2011. u ime Mileševske eparhije dodelio Orden “Beli anđeo” srpskom patrijarhu Irineju, ministru policije Ivici Dačiću i zloglasnom vranjskom vladici Pahomiju. Istom prilikom, Mićević je poklonio patrijarhu kamion marke FAP koji nije platio, već je otplatu kamiona prebacio na Crkvenu opštinu Priboj, koja za to duguje FAP-u 3.262.852 dinara (oko 32.000 evra). Od Dačića je takođe tražio da se založi za njega da ne bude penzionisan na predstojećem Saboru SPC, a sveštenicima koji „mute oko njega” zapretio da će imati problema sa „vlašću”.

Za neupućene, Jelenko Mićević je, potpuno suprotno značenju svog umetničkog imena (Filaret – “onaj koji voli vrlinu”) poznat po čitavom nizu afera, pronevera i skandala. Od javnog pozivanja na rat početkom 1990-ih, preko slikanja sa puškomitraljezom, gostovanja na RTS-u sa sekirom i lubanjom, fizičkog napada na novinare, do proneveri pomoći izbeglicama tokom ratova. Tada, dok je bio prvi čovek dobrotvornog crkvenog fonda “Čovekoljublje”, pukla je afera o krađi izbegličke pomoći iz dijaspore. Najpoznatiji je bio slučaj nestanka rendgen aparata, vrednog 250.000 dolara, koji je Filaret “uspeo da pronađe” tek po direktnom nalogu patrijarha Pavla, u garaži tadašnjeg predsednika opštine Vrginmost. Filaret je bio politički blizak Šešelju i Miloševiću, pa je oktobra 1999. od Šešelja, tada potpredsednika vlade, dobio džip pajero, a Miloševića je bezrezervno podržao na predsedničkim izborima 2000. godine.

Odbor za očuvanje svetinja mileševske eparhije 2001. godine je optužio Filareta da vernike deli po partijskoj osnovi, da uzima velike namete od manastira i crkvi, da je otuđio 120.000 maraka skupljenih pri slavi manastira, pa čak i da je poharao i manastirsku riznicu. Protiv njega je 2002. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture podneo krivičnu prijavu, kao naručioca, organizatora i investitora ilegalnih građevinskih radova u zoni manastira Mileševa (gradio je više objekata, uključujući industrijski ribnjak i spomenik “žrtvama komunističkog terora”).

Filaretu je zabranjen ulazak u više evropskih država zbog sumnjičenja za pomaganje haškim beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a 2007. godine mu je zabranjen ulazak čak i u Crnu Goru, po odluci Saveta Evrope o zabrani ulaska haških pomagača.