Grubišić: Beatifikacija je samo duhovni marketing Crkve

Novi List

Saborski zastupnik o inicijativi o proglašenju kardinala Kuharića svecem

Don Ivan Grubišić / Foto Roni BRMALJ

Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 11. ožujka 2012. u 20:29

Nisam za proglašenja svetaca, koja ničem ne vode. Ako je netko živio na prepoznatljiv, hvale vrijedan način, to cijenim, kaže don Ivan Grubišić

ZAGREB »Niti jedan čovjek ne može biti svetac, samo je Bog svet, i zato me procesi beatifikacije ne zanimaju. Nisam za proglašenja svetaca, koja ničem ne vode. Ako je netko živio na prepoznatljiv, hvale vrijedan način, to cijenim, no beatifikacije su, isključivo, duhovni marketing Crkve, koja gleda svoj interes«, komentar je don Ivana Grubišića, svećenika i saborskog zastupnika, na inicijativu Kaptola da započne proces beatifikacije pokojnog kardinala Franje Kuharića. Niti jedan čovjek, zaključuje Grubišić kratko, nije svetac, a proglašenje svetaca je, veli, privlačenje vjernika, »trgovina«.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je u subotu pokretanje postupka beatifikacije kardinala Kuharića, koji je na čelu zagrebačke nadbiskupije proveo 27 godina. Bio je prvi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik koji je u nezavisnoj Hrvatskoj ugostio rimskog prvosvećenika, papu Ivana Pavla II.

»Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana«, rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Pozvao je vjernike da na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću, budući da će mu za beatifikaciju biti potrebno najmanje jedno čudo. Osoba koju Bozanić ovlasti za prikupljanje podataka o kreposnim djelima kardinala Kuharića bit će zadužena i za prikupljanje dokaza o nadnaravnom, znanstveno neobjašnjivom čudu. Kuharić nije, poput Stepinca, umro mučeničkom smrću što znači da će za njega trebati dokazati barem jedno učinjeno čudo, svetost, dokaz božjeg čuda u ovome životu. Prema neslužbenim informacijama, Kaptol je svjedočenjima vjernika zatrpan već deset godina, od kardinalove smrti, pa se i Kaptol, siguran da dokaz čuda ima u rukama, odlučio na objavu početka postupka beatifikacije. Riječ je o trećem od ukupno četiri koraka procesa kanonizacije, proglašenja osobe svetom, dok beatificirana osoba dobija naslov »blaženi«. Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, iza sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Grubisic-Beatifikacija-je-samo-duhovni-marketing-Crkve

 

Jedna misao o “Grubišić: Beatifikacija je samo duhovni marketing Crkve

  1. Grubišića za sveca! Ma kako bi drugi mogli biti njemu ravni?! On je najsavršeniji, najpametniji, najljepši, najelkokventniji, najviše se zalaže za dobro sviju… On bi mogao imati i svoju Crkvu, samo da nije tamo nekog Nazarećanina koji eto jedino može možda biti ravan don Grubišiću. Ma kada umre svi će ateisti vikati santo subito!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s