Interesi Katoličke crkve su iznad interesa hrvatskog naroda – Crkva će žestoko braniti stečene „duhovne pozicije“ materijalnim sredstvima – međunarodnim ugovorima

Večernji.hr

05.03.2012 / 08:00

Pokrenut ‘specijalni rat’ protiv Crkve i privilegija prema ugovorima s Vatikanom

Na meti novac iz proračuna i vjeronauk u školi

Kampanja protiv davanja državnog novca Crkvi počela, a pokrenuo ju je don Grubišić

Piše: Darko Pavičić

Počeo je “specijalni rat” protiv Crkve. Na meti su ugovori između Republike Hrvatske i Svete Stolice, i to dva pitanja: novac koji Crkva dobiva iz proračuna i vjeronauk u školama. Kampanja protiv novca koji Crkva dobiva od države već je počela.

Odmjeravanje snaga

– Zanimljivo je da su se odlučili u obračun po tome pitanju krenuti preko jednog svećenika, don Ivana Grubišića, koji je već i prije zagovarao reviziju ugovora između Vatikana i Hrvatske, ali je sada, nakon što ga je njegov nadbiskup suspendirao kada je postao saborskim zastupnikom, postao idealno oruđe u rukama vlasti koja se ne želi izravno upustiti u sukob s Crkvom, nego isključivo preko posrednika. Riječ je, zapravo, o odmjeravanju snaga i ispitivanju terena, svojevrsnom spinu koji će se, ako prođe u javnosti i tako dobije na važnosti, lako pretočiti i u službenu politiku – kažu naši izvori iz Crkve.

Iz Crkve upozoravaju na vrlo važnu činjenicu, koja se prešućuje u javnosti, a to je da se Crkva dosad odrekla oko 160 milijuna kuna državnog novca, što je npr. više od polovice jednogodišnjeg iznosa koji prima iz proračuna.

Ove je godine Crkvi trebalo biti isplaćeno 300 milijuna kuna, no dobit će samo 245 milijuna. Prema odluci HBK iz 2009., zbog krize se Crkva odrekla oko 50 milijuna kuna, 2010. dobila je 18,5 milijuna kuna manje, prošle godine oko 45 milijuna kuna.

– U proračunu je planirano 245 milijuna kuna prema gospodarskom ugovoru Svete Stolice i Hrvatske, a to je već iznos koji je oko 50 milijuna manji kuna jer je trebalo biti isplaćeno nešto malo manje od 300 milijuna kuna. Crkva je svjesna teške situacije i ove se godine odazvala zajedničkim naporima da se prevlada kriza u kojoj se nalazimo – rekli su nam neslužbeno u HBK.

– Uz Crkvu, novac iz proračuna dobivaju sve vjerske zajednice koje imaju potpisane ugovore, ali to nitko nikada ne spominje. Također, nitko ne spominje da u Hrvatskoj ima oko 45.000 raznoraznih udruga, za koje se s državne, županijskih i gradskih razina izdvaja čak 1,5 milijardi kuna. I to nikome ne smeta, već smo samo mi kontinuirano na udaru – ljutiti su u Crkvi.

Novac koji Crkva dobiva iz proračuna slijeva se u središnju blagajnu u HBK i raspodjeljuje biskupijama, koje ga troše za “funkcioniranje sustava”: gradnju i održavanje crkava i crkvenih objekata, Caritas i, manji dio, za nagrade (plaće) svećenika. U Crkvi su se svojedobno žalili kako im je novac iz proračuna, bez obzira na to što im je nužan za funkcioniranje, svojevrstan uteg jer vjernici daju manje milodara misleći kako svećenici dobivaju plaće izravno iz proračuna. S druge strane, javnost bodu u oči velebne gradnje poput “kule od oniksa”, tj. zgrade HBK na Ksaveru, obnova biskupskih palača, gdje se nimalo ne štedi.

Znat ćemo se obraniti

– Biskupi su trebali pokrenuti socijalne programe i onda bi ih ostavili na miru. Ne samo Caritas, koji je jedan od stupova Crkve, nego konkretne socijalne programe i akcije za pomoć ljudima u krizi. Bila bi to istodobno pomoć i samoj državi, a na sve bi se blagonaklono gledalo. No, nema baš previše sluha za to, kao što nema ni sluha da se kao odšteta za oduzetu imovinu preuzmu udjeli u nekim državnim tvrtkama, poput Croatia osiguranja, od čega bi Crkva pristojno mogla živjeti i nikome ne bi bila dužna – kažu nam u Crkvi.

Osim novca, u crkvenim krugovima tvrde kako će se uskoro vrlo brzo otvoriti i “druga fronta”, a to je pritisak na vjeronauk u školi i tendencija da ga se izgura iz škole.

– Na mala vrata uvodi se nekakav građanski odgoj te najavljuje spolni odgoj u školi, a mi imamo informacije da je riječ o izravnom udaru na vjeronauk premda to još nitko javno ne govori. Vidjet ćete uskoro – kažu nam iz crkvenih krugova tvrdeći da upravo vjeronauk u školi najviše smeta svjetonazoru sadašnje vlasti.

A kada je već svjetonazor posrijedi, onda su već dva okršaja između Crkve i vladajuće koalicije obilježila prošlo razdoblje. Riječ je o izmjenama Zakona o umjetno potpomognutoj oplodnji, koji su kritizirali i biskupi i vjerničke udruge, te o suprotstavljanju crkvenog vrha (predsjednik HBK mons. Srakić i predsjednik udruge Iustitia et pax mons. Košić) utapanju Ureda o istraživanju komunističkih žrtava u Ministarstvo branitelja.

U Crkvi nam kažu kako će žestoko braniti stečene pozicije, pri čemu se kod želje za reviziju ugovora najviše oslanjaju na činjenicu da je riječ o međunarodnim ugovorima koji su iznad hrvatskih zakona i da o bilo kakvoj promjeni treba pregovarati i s Vatikanom. Koji, podsjetimo, upravo ugovor s Hrvatskom, sa svoje strane, drži najboljim ugovorom s ijednom državom i preporučuje ga kao model ugovaranja drugim državama.

– Budite sigurni da ćemo se znati obraniti – uvjeravaju nas u Crkvi.

Nema bojkota kupnje zbog korizme

Iako su biskupi pozvali vjernike Katoličke crkve da u razdoblju korizme bojkotiraju kupnju nedjeljom, čini se kako takva preporuka nije naišla na plodno tlo među posjetiteljima domaćih šoping-centara. Kako su nam rekli prodavači trgovina u Avenue Mallu, koji je bio poluprazan u nedjeljno poslijepodne, nema razlike u broju posjetitelja protekle dvije nedjelje. No, kažu, broj kupaca u proteklih pola godine je opao, pogotovo vikendom.

– Nema to veze s Crkvom, jednostavno ljudi nemaju novca, kriza je – rekla nam je jedna trgovkinja. (jek/VLM)

http://www.vecernji.hr/vijesti/na-meti-novac-proracuna-vjeronauk-skoli-clanak-383430

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s