Trebamo li šutjeti o vjeronauku u školama?

T portal

TRIBINA U PETAK

Datum objave:
05.03.2012 15:29

Autor: NJD

Istraživanja iskustava roditelja školske djece nedvojbeno su pokazala da hrvatski obrazovni sustav u kojem se vjeronauk poučava u javnim školama diskriminira nereligiozne, ali i pripadnike religija s malobrojnom sljedbom

Prema rezultatima analize Foruma za slobodu odgoja, ta se diskriminacija uglavnom očituje kroz nametanje stava većine kao normalnog te kroz omalovažavanje, odnosno stvaranje osjećaja manje vrijednosti neistomišljenika. U Forumu su upozorili da vjeronauk nije samo jedan školski predmet, jer je izbor vjeronauka – za razliku od izbora informatike – vrlo često i izbor identiteta. Koliko je jak taj pritisak, zorno pokazuje statistika prema kojoj u osnovnim školama vjeronauk pohađa čak 90,57 posto učenika.

Unatoč tome svaka inicijativa da se učenicima omogući izbor između vjeronauka i nekog drugog predmeta poput etike ili građanskog odgoja nailazi na snažan otpor u crkvenim krugovima.

U Forumu smatraju da je nereligioznim roditeljima potrebno pomoći, da im treba osigurati mogućnost žalbe, zahtjeva za inspekcijom, pa čak i tužbe u slučaju zlostavljanja ili diskriminacije njih ili njihove djece u školi.

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava ‘David’ i Građanska inicijativa ‘Nisam vjernik’ ovom će problemu diskriminacije djece, roditelja i nastavnika posvetiti tribinu pod nazivom ‘Trebamo li šutjeti?’ s temom: ‘Vjeronauk u školama: diskriminacija djece, roditelja, nastavnika i sustava školstva’. Niz predavanja održat će teolog i novinar Anto Mikić, njegov kolega s istim zanimanjem Drago Pilsel te Neven Barković iz Inicijative ‘Nisam vjernik’ i Boris Stanojević iz Udruge ‘David’ u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu 9. ožujka u 18 sati.

———————————————————————————————-

Index.hr

Trebamo li šutjeti o vjeronauku u školama?

Piše: I.Kri.
ponedjeljak, 5.3.2012. 16:25

Foto: Udruga “Nisam vjernik”

Dvije  hrvatske udruge ovoga tjedna organiziraju tribinu na kojoj će se raspravljati o vjeronauku u školama.

Organizatori tribine, koja će se održati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, su Udruga građana za zaštittu ljudskih prava “David” te građanska inicijativa “Nisam vjernik”.

Tema tribine je “Vjeronauk u školama: diskriminacija djece, roditelja, nastavnika i sustava školstva”, a u raspravi će sudjelovati teolog i novinar Anto Mikić, teolog i novinar Drago Pilsel, Neven Barković iz inicijative “Nisam vjernik”  i Boris Stanojević iz udruge “David”.

U zadnje vremena se rasplamsala rasprava o sekularnosti u Hrvatskoj, konkretno mogućoj reviziji ugovora Hrvatske i Svete Stolice te o vjeronauku u školama. Dok se udruge “David” i “Nisam vjernik” zalažu za više sekularnosti u Hrvatskoj, “drugu stranu” će predstavljati glavni urednik Katoličkog radija Anto Mikić.