Učitelj veronauke đacima za obljubu davao 5.000 do 10.000 dinara

Blic.rs

Skandal u školi u Smederevu

Miroslav Đorđević/Ana Ž. Adžić | 01. 03. 2012. – 23:52h | Foto: N. Pavlović |

SMEDEREVO – Dan posle objavljivanja informacije o hapšenju i pokretanju istrage protiv defektologa i veroučitelja V. J. (32), osumnjičenog za obljubu maloletnika i bludne radnje, od prvobitne dvojice žrtava broj se popeo na osam.

Zdravstveni centar „Sveti Luka“ u Smederevu

U telefonu V. J. su nađeni SMS-ovi u kojima su otvoreni pozivi na blud, čak i iznosi koje je dečacima nudio za „druženje“. Navodno je tarifa bila od pet do deset hiljada dinara, a jednom je čak ponudio 500 evra za celomesečno sastajanje.

Policija je osumnjičenog uhapsila odmah posle dojave, a zbog delikatnosti slučaja u sudu napominju samo da je pokrenuta istraga i zakazano saslušanje svedoka.

– Za 16. mart sam zakazao saslušanje svedoka, a oštećeni će svoje iskaze davati nakon toga – kratko je rekao Mirko Šakić, istražni sudija.

Naime, V. J. je još 2004. kao apsolvent počeo da radi, menjao je škole, u Smederevu i Beogradu, a na kraju bio je i honorarno angažovan u Savetovalištu za mlade u smederevskom Zdravstvenom centru, gde je jednom nedeljno držao predavanja. Osumnjičeni veroučitelj je radio u dve srednje škole, ali i u osnovnim, svuda na određeno vreme.

– Nemamo nikakav uticaj na izbor veroučitelja. Samo dobijemo od verske zajednice, u ovom slučaju iz Požarevca, gde je sedište Braničevske eparhije, ime onog ko će taj posao raditi, bez ikakve mogućnosti izbora ili, u ovom slučaju se pokazalo koliko neophodne, provere – objašnjava direktor jedne od škola u kojima je V. J. radio.

Kaže i da nije bilo nikakvih indicija za ovako nešto, da je imao neke razmirice sa kolegama, ali iz drugih razloga.

I u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“, gde je honorarno radio u Savetovalištu za mlade, kažu da nije bilo pritužbi na njegov rad, ali i da nisu spremni da se oglase, s obzirom na „osetljivost slučaja“.

V. J. je i kao specijalni porotnik za porodične odnose radio i u sudu, od 2007. do 2009, a na to mesto izabrao ga je tadašnji Vrhovni savet sudstva. Jedno vreme radio je i u smederevskom zatvoru, a u gradu se čuje priča da je “voleo da dira pritvorene”, na šta su se oni i žalili.

SPC: Razrešen dužnosti
– Odbor za versku nastavu najoštrije osuđuje svako zlodelo, naročito ako je upereno protiv interesa dece i izvršeno od strane lica kojima su poverene odgovorne dužnosti nastavnika i vaspitača. Veroučitelj je smesta razrešen dužnosti. Očekujemo da istraga bude brzo i efikasno sprovedena i da sud odluči po zakonu. Sa svoje strane, Crkva će činiti sve da u njenim službama ne bude nedostojnih i moralno kompromitovanih ljudi – saopštio je Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a potpisao predsednik Odbora, episkop hvostanski Atanasije.Ž. J.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/309775/Ucitelj-veronauke-djacima-za-obljubu-davao-5000-do-10000-dinara

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s