Udruga David podržava prijedlog gospodina Grubišića

Don Grubišić predlaže referendum o Crkvi: Neka narod odluči koliko ćemo im novca davati!

Index.hr

“IMAMO visoku stopu nezaposlenosti, niske mirovine, izjednačen broj radnog i umirovljenog stanovništva te dug od 10 milijardi eura.”

Piše: H.A.

28.02.2012.

Foto: IlokInfocentar.net

DON IVAN GRUBIŠIĆ već se godinama zalaže za revidiranje ugovora s Vatikanom, međutim ni Crkva, ni vlast se ne odazivaju. Tvrdi kako u tom ugovoru postoji stavka da se može revidirati, što je priznao neki dan i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Ugovore i novac za Crkvu na referendum!

“Mislim da je biskup Bogović bio glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije i da je on dao jednu izjavu u kojoj kaže da se ugovori mogu mijenjati sporazumno s državom i Crkvom. To je jako dobra izjava, i to se mora prihvatiti jer već dugo na tome inzistiram. Prilike u Hrvatskoj su se bitno promijenile i Hrvatska nije više u stanju davati toliki iznos vjerskim zajednicama. Pogotovo, dok s druge strane imamo visoku stopu nezaposlenosti, niske mirovine, izjednačen broj radnog i umirovljenog stanovništva te dug od 10 milijardi eura”, govori za Index don Grubišić.

“Sve navedeno dovodi nas u situaciju da treba preispitati ugovore s Vatikanom, ali i drugim vjerskim zajednicama. Na tome već dulje vrijeme inzistiram”, kaže Grubišić te dodaje kako mu nije drag jedan biblijski govor biskupa Bogovića koji je ustvrdio da Grubišić svojim prozivanjem i naglašavanjem potrebe za revizijom ugovora sije mržnju i buni narod. “To nije istina, samo želim da Crkva bude moralna vertikala i da dijeli s narodom bijedu u kojoj se sada nalazimo. Zato nisam za dogovor iza zatvorenih vrata predstavnika vlasti i Crkve nego se zalažem za referendum. Neka narod odluči hoće li izdvajati toliki novac za crkvene zajednice i hoće li se potpisivati ugovori. Mi smo u demokraciji, i to ne trebaju odlučiti ljudi koji su ušli u Sabor, među kojima sam i ja, to ne trebaju odlučiti partijski odnosno stranački podobni ljudi, nego narod”, smatra Grubišić.

Ugovori se mogu revidirati!

“U ugovorima piše da se mogu revidirati ako se promijene prilike! A kako je stranka na vlasti više davala Crkvi nego država, došlo je do čega je došlo. Jesam za to da se Crkvi pomogne, ali ne ovako kako se sad radi”, pojašnjava Grubišić te ponavlja: “U ugovorima tako piše, mogu se revidirati, a prilike su se bitno promijenile od 1998. godine kada su krenuli ti ugovori.”

Grubišić još nema dozvolu za Sabor: Hrvatska je suverena država, ne može Vatikan biti iznad!

Grubišić je najavio kako će idući tjedan iznijeti sve u javnost, no kratko nam je komentirao i da još uvijek nema dozvolu od biskupa da bude saborski zastupnik. “Nema pravo predstavnik druge države, u ovom slučaju Vatikana, preispitivati odluke države Hrvatske kad se radi o Ustavu, bio on biskup ili nadbiskup! Hrvatska je suverena država, ova odluka biskupa dovodi u pitanje suverenitet države, a suverenitet trebamo čuvati! Na ovo nitko nije reagirao, a vrlo je opasno”, kazao nam je Grubišić

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=601528

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s