Crkva bogata poput Gazproma

Livno online

Srijeda, 25 Veljača 2009 06:10

Ruska Pravoslavna crkva mogla bi uskoro postati najveći zemljoposjednik te najbogatija nedržavna institucija u Rusiji. Naime, rusko ministarstvo ekonomskog razvoja poslalo je na usvajenje zakonski prijedlog kojim bi se svim vjerskim zajednicama na području Rusije dalo vlasništvo nad posjedima na kojima se nalaze crkveni objekti te vratila imovina i umjetnine koju su im oduzele, odnosno nacionalizirale boljševičke vlasti nakon 1917. godine. Tako bi Ruskoj pravoslavnoj Crkvi po bogatstvu mogle konkurirati tek samo dvije najkrupnije ruske megatvrtke – Gazprom, najveći dobavljač i distributer plina na svijetu te ruske Državne željeznice. RPC je jedna od naprofitabilnijih organizacija u Rusiji, a osim toga najveći je proizvođača negazirane vode u Rusiji, posjeduje nekoliko velikih destilerija za proizvodnju votke te velike tvornice za preradu mesa.
U Rusiji djeluju 234 muška i 244 ženska manastira, ima 16 tisuća crkava i 4696 škola. Islamska zajednica ima 4 tisuće džamija, Katolička crkva posjeduje 220 objekata, a židovska zajednica 70 sinagoga.

Prijedlog je izazvao velike prijepore u ruskoj javnosti. Irina Antonova direktorica največeg ruskog umjetičkog muzeja Puškin smatra da se umjetnine, od samih zdanja do ikona, slika ne mogu tek tako vratiti u posjed Crkve jer ona ih adekvatno ne može smjestiti i zaštititi.

– Umjetninama je mjesto u muzejima, kaže Antonova. Nobelovac Vitalij Ginzburg smatra da takvi ustupci religizonim organizacijama samo škode državi.

– U vrijeme krize trošiti tolika sredstva na Crkvu u najmanju je ruku neumjesno. To vodi ka daljnoj klerikalizaciji zemlje, smatra Ginzburg.
(JL)