Grubišić: Možda bi Milanović mogao biti kardinal. Vlada se ponaša poput Crkve da bi izvukla Hrvatsku iz krize – daje obećanja i traži od građana vjeru i nadu

Jutarnji.hr

KRITIZIRAO VLADU

Don Ivan Grubišić

Damjan Tadić / CROPIX

Autor: Suzana Barilar

23.02.2012.

ZAGREB – Možda bi Zoran Milanović mogao biti kardinal, a kardinal premijer jer dok Crkva radi, Vlada se ponaša poput Crkve da bi izvukla Hrvatsku iz krize – daje obećanja i traži od građana vjeru i nadu. Tako je danas slikovito ocijenio prva dva mjeseca Kukuriku Vlade nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić.

On i drugi zastupnik njegove nezavisne liste Jakša Baloević kritizirali su Vladu jer ne provodi strukturne reforme, povećanje PDV-a nazvali su daljinim siromašenjem siromašnih, ali su ipak najavili da će podržati proračun.

Kao što to stalno ističe Don Ivan Grubišić ponovno se založio za reviziju Ugovora s Vatikanom.

– I u Ugovoru piše da se može pristupiti njegovim izmjenama ako se promjene prilike u Hrvatskoj ili Vatikanu. A kad je kriza ne smije biti prvilegiranih. No, sada ova navodno crvena vlast, da dobila blagoslov od Crkve, daje joj još i više – naglasio je Grubišić. Osudio je i privođenje mljekara.

– Vjerojatno su ih skupili s ulice i stavili na toplo mjesto – ironizirao je Grubišić.

Najavio je kako planiraju osnovati Klub zastupnika s jedinim HSS-ovim zastupnikom.

– Kad se Damir Bajs pojavi u Saboru, jer dosada ga još nije bilo, pozvat ćemo ga da formiramo Klub zastupnika kako bi imali mogućnost za ozbiljniji nastup u Saboru – objasnio je Baloević.

Grubišić inače još uvijek nije dobio odobrenje biskupa da bude u Saboru zbog čega se i žalio Vatikanu.

– Biskup traži da izađem iz Sabora, i da slušam kanone i biskupe, a ne volju naroda. Zato sam se žalio Kongregaciji za biskupe u Rimu i čekam njihov odgovor – rekao je.