Milanović odlučio: Ugovori s Vatikanom nisu tema!

T portal

USPRKOS ČAČIĆU I LINIĆU

Datum objave:
20.02.2012 15:21

Autor: Neven Barković

Da Vlada Zorana Milanovića gaji, blago rečeno, specifičan način komunikacije s javnošću, to više nije nikakva tajna. Konkretno, po pitanju moguće revizije Ugovora Svete Stolice i Hrvatske, o kojoj sve sve češće govori u javnosti, premijer je odlučio da to, unatoč nemalom interesu javnosti, jednostavno – nije tema!

Naime, nakon što su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić, izjavili da bi i Crkva trebala podnijeti teret krize, odnosno da bi o ugovorima sa Svetom stolicom trebalo pregovarati, oglasio i premijer Milanović te, po već uvriježenom običaju, odbaci ono što najavljuju njegovi najbliži suradnici.

Vezane vijesti

još vijesti na temu

Iz tportala smo Vladi još u petak prijepodne uputili par vrlo jednostavnih pitanja, te zatražili odgovor premijera Milanovića na njih: Planira li Vlada RH, kao što su to najavili prvi potpredsjednik Čačić i ministar Linić, zatražiti razgovore s predstavnicima Katoličke crkve o reviziji ugovora sa Svetom stolicom? Ako da, kada se planira započeti taj proces? Ako ne, zašto ne?

No, iz Vlade se, blago rečeno, nisu pretjerano trudili oko odgovora na ova jednostavna pitanja, pa su nas tako tek u ponedjeljak popodne (nakon desetak telefonskih poziva) uputili na intervju koji je Zoran Milanović dao Novom listu, a u kojem se djelomično dotaknuo i ugovora sa Svetom stolicom.

Tako je Milanović, odgovarajući na pitanje o brojnim kritikama oko proračunskih izdataka za Crkvu, Novom listu rekao: ‘Crkva je u proračunu s prošlogodišnjih 300 milijuna kuna pala na 250. Moram svima poručiti da postoje određene obaveze, one nisu Sveto pismo, ali su obaveze’.

Na pitanje kako komentira zahtjeve u javnosti da se ugovori sa Svetom stolicom revidiraju, Milanović je odgovorio: ‘To sad nije tema. Ugovor je davno potpisan, to se poštuje’.

Podsjetimo, članak 15/II Ugovora Svete stolice i RH o gospodarskim odnosima jasno govori o tome kako su ugovori ne samo podložni reviziju, nego propisuje i što je potrebno da bi se u takvu reviziju krenulo: ‘Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.’

Usput budi rečeno, u upitu koji je tportal poslao Vladi u petak spomenut je i dotični članak Ugovora sa Svetom stolicom o gospodarskim pitanjima, ali su premijer i njegovi podređeni, plaćeni iz džepova poreznih obveznika za komunikaciju s javnosti, prigodno odlučili zanemariti tu ‘sitnicu’.

Premijer Milanović je, ukratko, odlučio da revizija ugovora sa Svetom stolicom ‘nije tema’. Neovisno o tome što o tome kažu sami ugovori, neovisno što o tome kaže javnost, neovisno što o tome kaže pravna struka – premijer je odlučio da to ‘nije tema’ i – zdravo! Hoće li to s vremenom postati tema, ostaje za vidjeti, ali ako je suditi prema međusobno kontradiktornim porukama koje Vlada šalje o reviziji ugovora s Vatikanom, lako je moguće da ćemo se svi skupa načekati. Na čiju štetu, nije teško pretpostaviti.