Linić: O ugovorima sa Svetom Stolicom treba pregovarati

T portal

PROSVJED PRED VLADOM

Datum objave:
16.02.2012 10:58

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

‘Hrvatska je sekularna država’, ‘Više za zdravstvo i školstvo, a manje Crkvi’, ‘Zašto podmazujete masnu gusku’, samo su neke od parola koje je jutros pred Banskim dvorima uzvikivalo dvadesetak članova Građanske akcije prosvjedujući protiv nekih najava da se izdvajanja za Crkvu u ovoj godini neće smanjivati unatoč recesiji

Vezane vijesti

Noseći transparente ‘I Bog i Hrvati plaćaju Vatikan’ i ‘Socijalu krešete, a popove podmazujete’, aktivisti su od političara tražili da odgovore na pitanje zašto se izdavanja za Crkvu nisu smanjila unatoč predizbornim i postizbornim obećanjima da će svi dijelovi hrvatskog društva morati snositi teret novih mjera štednje.

Kako su neki kritičari već istaknuli, uporište za stezanje remena Crkvi postoji čak i u samim ugovorima s Vatikanom. Naime, članak 15/II Ugovora Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima jasno navodi: ‘Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.’

Odgovarajući na kritike okupljenih aktivista i novinara potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Radimir Čačić rekao je da se potpuno slaže da i Crkva mora snositi dio tereta, ako je odlučeno da svi solidarno podnose krizu. Na komentar da su čak i neki svećenici upozorili da to nije pravedno, Čačić je odgovorio: ‘Nitko se još nije žalio da je dobio previše novca. No moje ministarstvo ionako nije nadležno za ovaj problem.’

Na pitanje zašto je u proračunu rezano za znanost, a ne za Crkvu, ministar znanosti Željko Jovanović rekao je da u znanosti nije puno rezano osim za plaće i istaknuo da to nije njegovo područje.

Ministar financija Slavko Linić rekao je pak da nije točno da Crkvi nisu smanjena sredstva. ‘Osim toga, probajte pitati one koji su potpisali ugovor s Vatikanom za 300 i nešto milijuna. O ugovorima treba pregovarati, međutim, ove godine nije osigurano 310 milijuna, nego manje. Prema tome, nije više, nego manje od ugovorenog, a o tome ćemo još razgovarati. No sve su to dugovi koje plaćamo zbog 20 godina vođenja ovakve politike’, rekao je Linić.

Policija je bila korektna prema aktivistima, no većina političara nije bila voljna dati nikakav odgovor na postavljena pitanja.

________________________________________________________

Slobodna Dalmacija

18.02.2012. | 18:15

JUČER, DANAS, MALO SUTRA Ivica Ivanišević: Kaptolska pljuska umjesto pljeska

Administracija Zorana Milanovića, baš kao i ona Ivice Račana, po mnogočemu se može nazvati talačkom vladom. Prvi SDP-ov mandatar barem je polovicu svoje energije i vremena potratio odgovarajući na optužbe da je grobar nacionalnih interesa, upinjući se dokazati patriotizam i privrženost vrijednostima koje raznježuju tvrdokorne desničare.

Ako je takav obranaški gard i bio razumljiv na početku novoga milenija, sličan refleks popustljivosti kudikamo je teže objasniti danas. U trenucima kada čitava javnost očekuje radikalne mjere zauzdavanja krize, pa im je čak, na neki mazohistički način, spremna i zapljeskati, Milanovićeva garnitura propušta zabiti čiste zicere.

Lagani potez perom

Naravno, potrebno je nešto više od poteza Linićevim perom da bi se zemlja oslobodila teškog jarma Konkordata. Međudržavni ugovori ne mogu se razvrgnuti “na bazi živaca”, po kratkome postupku i preko noći, ali malo tko može osporiti činjenicu da nikada nije bio bolji trenutak da se konačno otvori pitanje temeljite revizije sporazuma koji Kaptolu jamči goleme novce iz džepova svih poreznih obveznika, jednako inovjeraca, agnostika i ateista, kao i katolika. Umjesto suočavanja s tim izazovom, Milanovićeva je Vlada nastavila s praksom kokolavanja klera kojemu će u ovoj godini i dalje uredno kapati po starom, čak i koja pinka više od očekivanja.

Nadalje, crkva će ostati jedina institucija koja je zaštićena od bilo kakvih poreznih inkomodacija. Krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja, sprovodi, mise… naplaćivat će se kao i do sada, bez izdavanja računa. “Ležernost” koja bi pekara, pitura, odvjetnika ili novinara stajala nemalih neugodnosti, masnih kazni, pa i javnog sramoćenja, svećeniku se širokogrudno dopušta. U državi koja je nominalno laička i koja jamči jednakost svima, tisuće ljudi izuzete su od autoriteta građanskih zakona, ne moraju se pokoravati institucijama pravne države, za njih vrijede druga, povlaštena pravila. Bijeli uštirkani kolet sve je što vam treba želite li sačuvati svoj bruto dohodak.

Čak i ateističko zanovijetalo poput potpisnika ovih redaka mora povjerovati da ipak postoji božanska pravda kada se suoči s kaptolskim komentarima Milanovićeve benevolencije. Jer, kako su visoki prelati dočekali vijesti o fizionomiji proračuna za 2012? “Nova vlast baš ničim nije dala naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim skupinama koji izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuju hrvatski državni proračun”, s cinizmom koji zaprepašćuje zapisao je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila. Tek toliko da ne biste pomislili kako se radi o izdvojenom mišljenju jednoga ćudljivog kolumnista, vrijedi podsjetiti kako je dotični glavni urednik katoličkoga tjednika čiji je nakladnik nitko drugi doli Nadbiskupski duhovni stol.

Zvonka triska

Prevedeno na jezik političke pragme, stvar bi se ovako dala sažeti: Milanović je u najboljem duhu račanovske kolebljivosti i nagodbenjaštva Crkvi pružio ruku, a ova mu je hladno odvalila zvonku trisku po obrazu. Ako se tko nadao da će Kaptol sâm, bez pritisaka iz Banskih dvora, dati nesebičan obol nacionalnoj kampanji “bolnih rezova”, zahvaliti se na barem dijelu proračunskog novca ili ga transferirati na adrese sirotinje, grdno se prevario. Hrvatska biskupska konferencija lani se već odrekla 50 milijuna kuna i tu “nesebičnu žrtvu”, bjelodano je, drži dovoljnom da bi posvjedočila svoju socijalnu osjetljivost.

Da je sve ostalo samo na tome, bešćutnom zatvaranju očiju pred deprimirajućom stvarnošću, nekako bismo i razumjeli. Naša crkva već dulje vrijeme uspješno brusi vještinu levitiranja u paralelnome svemiru, savršeno ravnodušna prema mukama pastve, pa zašto bi baš sada naglo odustala od stare navade?! Pobogu, pa gdje gori?! No kada odsutnost bilo kakve sućuti ide u paketu s ciničnim dociranjem, onda je teško sačuvati mir i živce.

Na greškama se uči, poručuje stari refren. Tome poučku vrijedilo bi dodati kako su lekcije manje bolne ako se uči iz tuđih, a ne vlastitih promašaja. Priliku za ležerno studiranje na Račanovu primjeru, Milanović je, očito, propustio, ostajući taocem SDP-ova “odlučnog možda”. Nakon što je na vlastitoj koži iskusio posljedice ustrajavanja na tome gardu, trebao bi konačno zbrojiti dva i dva, pa prionuti svome poslu bez zadrške i straha da će ga svekoliki kler svake nedjelje uzimati na zub i ispisivati mu optužnicu za tobožnju nacionalnu izdaju. Ako je suditi po prekjučerašnjem Linićevu stidljivom nagovještaju mogućnosti revizije Konkordata, nešto se ipak miče.

ivica ivanišević

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/164827/Default.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s