TKO JE META IZVLAČENJA TAJNIH DOKUMENATA IZ VATIKANA?

Večernji.hr
12.02.2012 / 12:41
Curenje tajnih informacija
Piše: Silvije Tomašević

Unutarvatikanski tajni dokumenti izlaze u javnost, što znači da su nesuglasija u kuriji dostigla zabrinjavajuću razinu. Koga se želi napasti izvlačenjem dokumenata izvan vatikanskih zidina? Točno je da je kardinal Dario Castrillon Hoyos uručio polovicom prosinca 2011. godine papi Benediktu XVI. dokument, pisan na njemačkome jeziku, u kojem se denunciralo nadbiskupa Palerma kardinala Paola Romea da je tijekom posjeta Pekingu kazao kako će papa Ratzinger umrijeti u roku od 12 mjeseci. Zašto je taj dokument izašao u javnost? Točno je da je mons. Carlo Maria Viganò, koji je koncem listopada 2011. godine imenovan apostolskim nuncijem u Washingtonu, prijavio Benediktu XVI. postojanje „sistena korupcije kao dosta rasprostranjenog u Vatikanu“.

Taj dokument napisan u svibnju 2011. je također sada izašao u javnost. Gotovo uvijek je u Vatikanu postojalo dokumenata kojim su se denuncirali razni događaji, pa i eventualne zavjere, ali nikada kao sada oni nisu izlazili u javnost.
Prema jednoj verziji se tim pranjem prljavog vatikanskog rublja pred cijelim svijetom želi pritisnuti Benedikta XVI. (85) da smijeni kardinala Tarcisija Bertonea (77) s položaja državnog tajnika. Bertone je s navršenih 75 godina ponudio ostavku, ali ga papa još ne želi umiroviti.
Prema drugoj verziji postoje oni koji ne žele da Vatikan ima transparentne račune. Viganò je bio zadužem za vatikansku ekonomiju i uspio je srediti financijsko stanje. Prijavio je i korupciju pa je, navodno, na zahtjev Bertonea poslan u Washington. Vatikan kao službenu monetu ima euro pa se mora pridržavati svih normi koje vrijede u eurozoni. Vatikan treba usvojiti sve mjere za zaustavljanje pranja prljavog novca i doći na tzv. bijelu listu (white list) zemalja Europske unije koje se pridržavaju mjera transparentnosti u kolanju novca. U lipnju bi Europska komisija trebala razmotriti  promaknuti Vatikan na bijeli popis zemalja ili ne. Navodno ima i onih unutar vatikanskih zidina koji bi ipak htjeli zadržati određenu tajnost u financijskom poslovanju. Neki su to nazvali i „svetom reciklažom“ novca.
Postoje i druge verzije objašnjavanja curenja tajnih informacija iz Vatikana. Među nima je i pretpostavka o pokušaju zauzimanja što boljeg položaja unutar kardinalskog vijeća uoči eventualne konklave. Tako što bi se moglo pretpostaviti na osnovu izjave Paola Romea kako Benediktu XVI. preostaje još 12 mjeseci života te kako je glavnim kandidatom za njegovoa nasljednika navodno zacrtan milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola (71). Na osnovu izjave da bi sadašnj papa mogao umrijeti u narednih godinu dana, bilo je i onih koji su izvukli zaključak kako se priprema atentat na Benedikta XVI. Dakako da Romeo nije govorio o atentatu na papu pa je takva zavjera samo rezultat nečije mašte.
Paolo Romeo u studenome 2011. godine boravio je tri dana u Pekingu (plus dva za dolazak i odlazak). Bio je to privatni pohod u kojem je razgovarao s nekim poduzetnicima. Tom je prilikom, navodno, spomenuo mogućnost sazivanja nove konklave. Romeo je, tijekom mise, u subotu u Palermu ponovio svoju odanost Papi.
Napetost unutar Vatikana je vidljiva. Papa će se u petak, dan uoči proglašenja 22 nova kardinala, sastati s kadinalskim zborom. Na tom sastanku prije konzistorija će uvodni govor održati nadbiskup New Yorka, Timothy Dolan (62). Znakovito je i to, odnosno da je Papa povjerio uvod u raspravu nekome izvan vatikanske kurije. Istina Timothy Dolan je među 22 nadbiskupa koji će u subotu odjenuti porpornu odoru, ali je uvodni govor mogao biti povjeren i nekom od budućih kardinala iz vatikanske kurije.
http://www.vecernji.hr/vijesti/tko-je-meta-izvlacenja-tajnih-dokumenata-vatikana-clanak-376110

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s