Rat za moć u Vatikanu: Papa će umrijeti u roku od 12 mjeseci?!

Index.hr

Piše: A.K.
10.02.2012.


Foto: AFP

“PAPA Benedikt XVI. umrijet će u narednih 12 mjeseci”, kazao je viši vatikanski dužnosnik i tako potaknuo brojne spekulacije o mogućoj zavjeri i planiranju atentata na Papu.

Ovo senzacionalo predviđanje navodno je djelo kardinala Paola Romea, nadbiskupa u Palermu, a izgovorio ga je tijekom posjeta Kini u studenom prošle godine. Činio se tako sigurnim u svoje izjave da su ljudi među kojima je to izrekao – talijanski poslovnjaci i predstavnici kineske Katoličke crkve- bili uvjereni da priča o pokušaju atentata. Tko je točno najviše bio uznemiren tim riječima nije poznato, ali pismo u kojem se najavljuje Papina smrt došlo je u Vatikan.

Kako je “Zavjera smrti” iz Kine stigla u Vatikan?

Tajno pismo, napisano na njemačkom, Papi je uručio kardinal Dario Castrillon Hoyos iz Kolumbije, a čitavu priču je u javnost danas pustio talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano, inače poznat po otkrivanju “urota”. Pismo upozorenja Papi nosilo je naslov “Mordkomplott”, odnosno Smrtna zavjera.

Talijanski list navodi kako je kardinal Romeo predvidio smrt pape Benedikta u narednih 12 mjeseci, ali i da nije mogao zamisliti da će njegove neoprezne opaske iz Kine doći sve do Vatikana. Sam kardinal Romeo danas je opovrgnuo ove navode, kazavši kako su mu “te riječi pripisane bez ikakve osnove”. “To je tako van pameti da na to ne bi trebalo obraćati pažnju”, kazao je Romeo, prenosi ANSA.

S druge strane, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je kako je izvješće tako nevjerojatno da ga ne može ni komentirati, ali nije opovrgnuo postojanje pisma.

Pismo ocrtava internu borbu za moć koja se odigrava u Vatikanu

Valja naglasiti kako je kardinal Romeo, osim što je Papi dao još maksimalno 12 mjeseci života, naveo i kako će njegov nasljednik vjerojatno biti milanski nadbiskup Angelo Scola, što znači da će se “papinstvo vratiti u Italiju”. Osim toga, Romeo je svojim sugovornicima u Kini navodno kazao i kako papa Benedikt XVI. ne može smisliti Tarcisia Bertonea, njegovog ministra vanjskih poslova i drugog najvažnijeg čovjeka Vatikana.

Čini se kako mu je izletjela i pokoja rečenica koja govori o internim borbama za moć koje se vode u Vatikanu. Mnogi stručnjaci za vatikanska pitanja smatraju kako bi puštanje pisma u javnost moglo biti upravo dijelom te borbe za moć u Vatikanu, s ciljem uklanjanja Bertonea.

Ima li praznovjernih u Vatikanu?

Koliko u svemu tome ima istine, nemoguće je reći, ali tajanstveni odnosi unutar crkvene hijerarhije ponovno su pronašli svoj put do medijskih naslovnica. Hoće li se odvažno proročanstvo neopreznog kardinala ostvariti, odnosno hoće li Papi zaista netko doći glave, saznat ćemo kroz devet mjeseci. U međuvremenu će oni praznovjerni, ako takvih u Vatikanu ima, morati strahovati za život svog šefa.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/interni-rat-za-moc-u-vatikanu-papa-ce-umrijeti-u-roku-od-12-mjeseci/598503.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s