Crkva & pedofilija: Kultura šutnje

Nacional.hr
08.02.2012. / 16:09
Autor: Hina

“Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati”, rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku svećenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada “kultura šutnje”
IlustracijaVatikanski državni tužitelj mons. Charles Scicluna u srijedu je upozorio nazočne na simpoziju u Rimu da je “zanemarivanje” pedofilskih slučajeva “zločin” po kanonskom pravu, javile su svjetske agencije.
“Ne možemo žrtvi uskratiti mogućnost da se njezin slučaj pravedno ispita tako što ćemo se skrivati iza složenih tehnikalija zakona”, istaknuo je na konferenciji za novinare nakon govora pred 200-injak svećenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji sudjeluju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani, navodi AFP.
“Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu”, dodao je.
Naglasio je središnju ulogu koju u borbi protiv pedofilije moraju imati svećenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

“Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati”, rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku svećenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada “kultura šutnje”.
“Učenje… da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je ubojita kultura šutnje, “omerta”, pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti”, rekao je Scicluma.
“Omerta” – mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u talijanskom jeziku – riječ je koju Vatikan, kako upozorava Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među svećenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.
“Drugi neprijatelji istine su svjesno nijekanje poznatih činjenica i apsolutno pogrešna briga za očuvanje ugleda institucije nauštrb otkrivanja istine o nedjelima”, rekao je vatikanski tužitelj, govoreći o problemu da biskupi, koji u svojoj biskupiji imaju svu vlast, ne ispunjavaju obvezu otkrivanja zlostavljača među svećenstvom policiji i pravosudnim institucijama.
Udruge nekadašnjih žrtava spolnog zlostavljanja svećenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.
http://www.nacional.hr/clanak/124791/crkva-pedofilija-kultura-sutnje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s