Kriminal u bačkoj (eparhiji) 2

Novinar.de

Datum: 3.02.2012

S leva na desno, o.Slavko Pajović, o.Milivoj Mijatov, i njihovi naslednici, o.Dušan Đukić, o.Dragan Stokin
Braćo i sestre pred nama se nalazi šokantno otkriće o duplim aršinima Vl.Irineja Bačkog i zataškanom kriminalu koji se odigrao i odigrava u njegovoj eparhiji.

Fejsbuk Grupa „Istina je samo jedna – Vladika Artemije“

Nije nam cilj da se bavimo ličnim gresima bačkih sveštenika nego da pokažemo duple aršine Vladike Irineja Bulovića. 2004. godine sve parohije eparhije Bačke dobile su raspis od vladike Irineja o kriminalnim radnjama(sa sve priznanicama i potpisima), o.Milivoja Mijatova i u manjoj meri o.Slavka Pajovića.
Vladika Irinej optužio je svoje sveštenke da su krali i vršili malverzacije sa grobnim mestima na Subotičkom Pravoslavnom groblju, koje je u vlasništvu SPC. Naime, oni su prodavali grobnice po cenama koje je određivao o.Milivoj, tako da su mnogi osetili crkveni kriminal na svojoj koži u trenutku tuge i brige oko sahrane svojih najmilijih, davajući i do 1000 tadašnjih maraka i švajcarskih frnanaka za grobno mesto.
U raspisu je navedeno da je uzurpirano 70 grobnih mesta koja su prodata, iako su o.Milivoj i o.Slavko služili u Subotici 10 godina, gde se sigurno upokoilo više od 70. pravoslavnih duša.

Ljudi iz okruženja vladike Irineja pretpostavljaju da ovaj raspis nije usledio kao kazna zbog počinjenih radnji o.Milivoja, već zbog bruke koju je doživeo vl.Irinej kada mu je velečasni Kopilović javio da su na njegovo pitanje, da li su dobili stipendije od RKC(oko 4000dm), srpski pravoslavni bogoslovi odgovorili da nemaju pojma o kakvim se stipendijama radi.
Izvor blizak vl.Irineju pretpostavlja da je o.Milivoj ukrao(ruka mu se pozlatila) rimokatoličke stpendije za naše bogoslove i da je to bio glavni razlog pokretanja ovoga procesa. Zli jezici tvrde da nije bilo toga blama pred Kopilovićem da bi se i danas prodavale grobnice po Subotici.
Posle samo dva meseca vladika Irinej „po kazni“ premešta o.Milivoja u Novi Sad. Mnogi sveštenici u Novom Sadu pitali su se kakva je to kazna kada se optuženi sveštenik postavlja za paroha u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, na šta im je rečeno da ako ga premeste u Vilovo i Gardinovce neće imati odakle da vrati novac(direktor pokrade preduzeće, a onda ga postavimo za generalnog, da lakše mogao vratiti pare).
Tu se saga ne završava, nedugo posle toga o.Milivoj postaje starešina Almaškog hrama, najveće crkve u Novom Sadu gde i danas služi.
Šlag na tortu bilo je dodeljivanje naprsnog krsta novom protojereju-stavroforu Milivoju Mijatovu za Đurđic ove 2011 godine. I to u prisustvu biskupa Đakovačkog na liturgiji pre 10tak dana (o čemu sledi poseban album).
Vladika Irinej postavlja nove sveštenike u Subotici(odane ekumeniste) o.Miodraga Šipku, o.Dragana Stokina, o.Đorđa Dimića, na Paliću o.Dušana Đukića i u Aleksandrovu o.Gordana Uvalića (zagovornika novog kalendara), kojima naređuje da se stvar zataška, što oni i čine.
Narod brzo saznaje za ovu bruku i sa pravom pita gde je novac, na šta im Subotički sveštenici govore da će sve biti vraćeno Vladici, dok narod ostaje u čudu pitajući „Što da vraća Vladici kada nije od njega ukrao?“
O.Milivoj i o.Slavko slepo su poslušni vladici Irineju, i od početka su učestvovali u ekumenskim susretima i zajedničkim molitvama sa rimokatoličkim kliricima na molitvenim osminama (pogledati prilog na dnu ovoga teksta i fotografiju).
Početkom prve decenije 21 veka, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici, kao đakon služio je Goran Milovanović, mlad revnostan čovek, koji je vrlo brzo pokupio simpatije vernika u toj parohiji.
Za vreme jedne „osmine“ đakon Goran(iz protesta što su franjevci došli i stali ispred pevnice na soleju Pravoslavnog hrama), kadeći hram i vernike nije okadio jeretički klir u njihovim odeždama.
Videvši sve iz oltara, a bojeći se da će papisti to preneti vl.Irineju, o Milivoj verbalno napada đakona sa rečima „Kako te nije sramota, mi kadimo i stoku, a kamoli katolički klir“, na šta mu đakon govori antologijske reči: „TO JE TAČNO, ALI STOKA NE ROPĆE NA BOGA“.
Tu počinje golgota ovoga đakona, koji posle drukanja o.Milivoja ostaje bez posla, na ivici egzistencije sa ženom i dvoje dece. Bukvalno ostaju na parčetu hleba, a nekada ostanu i bez njega. Supruga zbog takve situacije napušta Đakona, i porodica se rastura.
Vl.Irinej ga stavlja pod epitimiju koja je trajala godinama. Iz straha od vl.Irineja, druge vladike nisu smele da prime ovoga đakona u svoj klir, iako se đakon Goran selio do Timočke do Žičke eparhije gde je na kraju bio veroučitelj i đakon,oboleo i odakle je penzionisan u 4 deceniji svoga života, a danas živi od penzijice u Jagodini.
Postavljamo javno pitanje o.Ivanu Cvetkoviću promoteru ekumeno-novotarskih jeresi na ŽRU pouke, da li se od te njegove ljubveobilnosti setio svoga sugrađanina i brata Đakona Gorana Milovanovića i posetio ga sa nekom ponudom, ili makar rečju utehe? Postavlja se pitanje zašto je ovaj skandal stavljen pod tepih? Zašto je o.Milivoj unapređen u starešinu Almaškog hrama i u protojereja stavrofora? Zašto se u eparhiji Bačkoj odavno zna da samo polusvet može doći za arhijerejske namesnike, vladikine sekretare i starešine većih crkava?
Da li od svega toga vladika ima ličnu korist, i da li sveštenici eparhije Bačke mogu bilo šta raditi bez njegove dozvole?
Da li je sve dozvoljeno na putu ekumenizma i jedinstva po svaku cenu? Napominjemo da o.Milivoj, a posebno o.Slavko nisu ubeđeni ekumeno-novotarci i da su sve radili samo pod pretnjom Crkvenih vlasti oličenih u vladici Irineju i njegovim glasnogovornicima o.Vladanu Simiću i o.Jeronimu Koviljskom(budućem vladici).
O.Milivoj spada u generaciju koja je završila Bogoslovski fakultet pre novoatarskih učenja(rođ.1956), i na njemu se pokazuje istinitost reči vladike Nikolaja da i zarđala žica prenosi struju, jer zaista je beprekorno služio liturgiju.
Sa svim gore navedenim činjenicama, o.Milivoj spada u 15 boljih sveštenika ep.Bačke.
2006.godine Arhjerejski namesnik Bečejski o.Stojan Bilić optužen je da je vršio malverzacije sa novcem crkvenog hora. Vladika Irinej koji je alergičan kada se pomene pronevera njegovih 25% bruto prihoda (pored svega što im je dao: svete tajne po svom ćefu, i sve sa ikona), odmah je o.Stojana poslao na kaznu na „metanisanje i poslušanje“ u manastir Kovilj(zatvor od mesec pa na više, za sveštenike koji zgreše po vladikinom rasuđivanju).
O.Stojan znajući kakve sveštenike Vladika voli, pred svojim kolegama izveo je malu melodramu govoreći: “Dragi vladiko, vaše Preosveštenstvo moram da vam se zahvalim na ovoj kazni, koja je od mene napravila boljeg čoveka.Hvala Vam“.
Videvši o kakvom se poltronu radi, Vladika Irinej ga je odmah postavio za Arhijerejskog namesnika NOVOSADSKOG! I pored toga što je izazvao podsmehe kod svojih kolega, i pored toga što ima samo srednju školu, o.Stojan je postao arhijerejski namesnik(PRVI NOVOSADSKI!!!) koji se(uz vrhunskog poltrona i polupismene drukare sekretara Vladana Simića zvanog „glista“), ne odvaja od Vladike. Kaže naš narod „I nad popom ima Pop“, a u eparhiji Bačkoj to bi značilo „I nad poltronom ima poltron“.
Nedavno je Eparhija Bačka doživela tektonski poremećaj(o čemu smo pisali u prvom albumu „Kriminal u Bačkoj(eparhiji)“. Pored promena o kojima smo pisali, sa mesta Arh.namesnika o.Stojan je premešten za starešinu, a na njegovo mesto dovedeni su kao namesnici Novosadski Branislav Mrkić student bez srednje bogoslovske škole, i Miloš Lovrić namesnik somborski u ranim tridesetim godinama.
Odmah se među Novosadskim sveštenicima čulo „Kakvi su tek ovi, kada ovoga nasleđuju“. Svoje drukare vladika Irinej nikada ne zaboravlja, pa je o.Stojana postavio za sterešinu, ni manje ni više nego Sabornog hrama u Novom Sadu, unapredivši ga u PROTU!! (Postavljen je na mesto o.Midoraga Andrića koji je smenjen zbog pronevere ili reketa od po 20.000 evra koje mora da isplati svaki od tri smenjena sveštenika).
Lista sveštenika sa kriminalnim radnjama u Ep.Bačkoj je duga, ali je još duža sa proganjanim sveštenicima koji su smetnja na putu ekumenizma i kriminalnih aktivnosti.
Diplomirani teolog o.Branislav Igić sa 4 dece ostavljen je bez hleba, jer su mu posle 4 parohije za 4 godine utvrdili „prljave sasude“.Danas taksira po Novom Sadu. o.Rade Šovljanski penzionisan, najškolovaniji sveštenik eparhje Bačke, diplomirani teolog i magistar prava o.Isidor Šijačić diskreditovan kao neko ko je „seksualno iskoristio“ 4 žene u oltaru, od kojih su se 3 posle udale za buduće sveštenike, itd itd itd.
Pozivamo nadležne organe da provere gornje navode, utoliko više što se radi o proneverama od više desetina hiljada evra, za šta je dokaz raspis koji je dobila svaka parohija Ep.Bačke a koji je prošao kroz delovodne knjige.
Da li vredi postaviti pitanje ko je ovlastio o.Vladana Simića (KOJI ZATAŠKAVA KRIMINAL SVOJE EPARHIJE) sekretara ep.Bačke da u insceniranom procesu protiv vladike Artemija i arhimandrita Simeona proverava knjige o obnovi „fiktivnih objekata“ koji i danas stoje obnovljeni?
Gde su administrativne mere kod ovakvih stvarnih pronevera i haosa u vođenju jedne od najbogatijih eparhija SPC? Da li ikad možemo očekivati da sve gornje navode,proveri i objavi Blic i drugi nacionalni mediji? Koliko ima Zorana Grujića u svakoj eparhiji, i da li je svima sve oprošteno i dozvoljeno dokle god su na putu globalne religije na čelu sa „prvim episkopom grada Rima“?
PRILOG:
Ekumenisanje o. Milivoja i o.Slavka PRE 12 GODINA:
Godina: VI Broj: 2 (52) Subotica, februar (veljaca) 1999.
Katolički list Zvonik osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća, te je po tom najstarijem zvoniku u našoj biskupiji list i dobio ime.
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRSCANA
Molitvena osmina za jedinstvo krscana odrzana je u Subotici od 18. do 25. sijecnja na tradicionalan nacin, ali ove godine i u sve tri nekatolicke Crkve. Na molitvama se svakodnevno okupljao velik broj vjernika.
Neka se siri ljubav, neka se ispuni Isusova zelja – da svi budu jedno! Ovim je rijecima prec. Beretic, suboticki katedralni zupnik zavrsio ovogodisnju molitvenu osminu i priblizio srca molitelja izvoru jedinstva – Bogu.
U Godini pomirenja
I ove godine su se vjernici razlicitih krscanskih Crkvi okupljali na zajednicku molitvu po subotickim crkvama. Novina je bila samo u tome da je ove godine molitva bila u i u sve tri nekatolicke crkve, tj. pravoslavnoj, evangelickoj i reformatskoj, dok je prijasnjih godina uvijek bila u samo jednoj od tih crkava. Organizatori su ove godine odlucili uciniti ovako jer je za katolike ova godina i Godina pomirenja, pa je ovo bilo ocitovanje zelje za pomirenjem i zarce molitve za jedinstvo.
Molitvena osmina odrzana je pod geslom: „On ce prebivati s njima, oni ce biti njegov narod, a On ce biti Bog s njima“ (Otk 21,3).
Svecano u pravoslavnoj crkvi
Na svim molitvama za okupljene vjernike je svakako bilo i dirljivo i poticajno kad su u reformiranoj i evangelickoj crkvi culi da propovijedaju katolicki svecenici, a u katolickim crkvama njihovi pastori. Osobito svecano bilo je u pravoslavnoj crkvi, u nedjelju 24. 01. gdje se na Vecernju molitvu okupilo oko 200 vjernika razlicitih krscanskih crkava grada. Prigodnu homiliju odrzao je paroh Slavko Pajovic, a o „bogosluzju Vecernje“ u Istocnoj Crkvi govorio je zupnik Ehmann Imre na madjarskom jeziku, dok je zupnik Andrija Kopilovic okupljenim vjernicima govorio o temi dana: „Ja sam Alfa i Omega, pocetak i svrsetak“. Na kraju ovog molitvenog susreta sve je pozdravio i svima zahvalio paroh Milivoj Mijatov, koji je izrazio zelju da ovakav molitveni susret bude u njihovoj crkvi svake godine a ne samo svake trece kako je to do sada bio obicaj.

Fejsbuk Grupa „Istina je samo jedna – Vladika Artemije“
http://www.novinar.de/2012/02/03/kriminal-u-backoj-eparhiji-2.html?lang=lat

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s