VERONAUKU U CRKVE, PROSVETU U ŠKOLE

28.01.2012 – 16:44
Ulična borba za sekularnu državu

e-Novine

Photo: FB
Centar Beograda osvanuo je u petak, 27. januara – za bogobojažljivi živalj u Srbiji poznatiji kao Savindan – oblepljen plakatima koji zagovaraju ukidanje veronauke u školama. Nepotpisani aktivisti upozoravaju da se u Srbiji škole zatvarju, a da nove bogomolje niču na svakom koraku, te ukazuju na Ustav po kome je Srbija sekularna država i podsećaju na to da sveštenstvo ne plaća doprinose, a prima državne penzije kao i na nekažnjene primere pedofilije u SPC
Plakati sadrže poruke: “Versku nastavu u crkve, prosvetu u škole”, “Država preti zatvaranjem škola – gradi hramove – dokle?”, “Direktori škola krše Ustav”, “U ime boga – oni ne plaćaju svoje doprinose – mi plaćamo njihove penzije – sveštenici u luksuzu – narod u bedi – dokle?”, “U ime boga – oni štite svoje pedofile – mi im poveravamo decu – svešetnicima zastarevaju sudski procesi – dokle?” i podesećaju na Član 11. Ustava koji kaže da je Republika Srbija je svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države i da nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.