Vjera i vječni novac

Danas.hr
Vjera i novac

Svećenici za blagoslov kuća u džep strpaju 50 mil. kuna

‘Još sam 2000. godine u Trogiru počeo okupljati obitelji na blagoslovu u crkvi, jer obići tisuću i pol obitelji u tri tjedna nije pohod, to je cirkus! Na pola minute ući u nečiji dom je neozbiljno, a moliti s nekim i potom uzeti novac držim neuljudnim’, kaže jedan svećenik.
Riječ je o župniku Katedrale sv. Dujma don Tomislavu Ćubeliću, koji je odustao od ‘hodanja’ po kućama kako bi ih blagoslovio, te je pozvao župljane da se, umjesto u svojoj, okupe u kući Božjoj.
‘Hodanje po kućama je izlizan model’

“Hodanje po kućama je izlizan, potrošen model, puka tradicija koja se veliča, a vjera se zanemaruje i stavlja sa strane”, kazao je don Čubelić za Slobodnu Dalmaciju. Po njemu, nema smisla slaviti tradiciju i običaj, a vjeru zanemarivati. Nije kriterij vjere “blagoslov kuća”, ali jest misa, molitva, sakramenti, praštanje, briga za bolesne, nemoćne i starije.

“Još sam 2000. godine u Trogiru počeo okupljati obitelji na blagoslovu u crkvi, jer obići tisuću i pol obitelji u tri tjedna nije pohod, to je cirkus! Na pola minute ući u nečiji dom je neozbiljno, a moliti s nekim i potom uzeti novac držim neuljudnim. Stoga treba zabraniti uzimanje novca pri takvim pohodima”, kazao je don Ćubelić, koji je župnik već 34 godine.
Sto po sto, do 50 milijuna kuna dobiti

Ipak, nisu svi splitski župnici protivnici blagoslova kuća, te mnogi od njih drže to ‘lijepom’ tradicijom. Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić poručio im je da ne uzimaju novac pri blagoslovu kuća. Inače, po površnoj računici, oko pola milijuna obitelji u Hrvatskoj koji primaju blagoslov u svojem domu daruju u prosjeku stotinjak kuna, što čini 50 milijuna kuna dobiti.
Danas.hr
16.01.2012.
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/16/0058006.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s